Nem sikerült a címvédés a hajdúsámsoni Varga Miklósnak

A négy magyar döntős közül hárman, a 64 kilogrammban szereplő Nyéki Georgián, a 69 kilós Bacskai Balázs és a nehézsúlyú (91 kg) Sávoly Gergő is aranyérmet nyert szombaton a 60. Bocskai István nemzetközi ökölvívó emlékversenyen, Debrecenben, míg a finálék egyetlen hajdúsági szereplője, Varga Miklós (60 kg) ezüstérmet szerzett.

Varga Miklós ezüstérmet nyert - Fotó: harangiboxing.hu

Varga Miklós ezüstérmet nyert – Fotó: harangiboxing.hu

A kontinens egyik legkiemelkedőbb nemzetközi tornájának számító Bocskain idén a szokásosnál is erősebb mezőny gyűlt össze, 28 ország összesen 140 bokszolója érkezett a hajdúsági megyeszékhelyre, köztük két világbajnok és hét Európa-bajnok.

A szombati finálék ennek megfelelően nagyszerű, közönségszórakoztató küzdelmeket hoztak, s az Oláh Gábor utcai csarnokot majdnem megtöltő publikum szórakozásához a hazai versenyzők is jó teljesítménnyel járultak hozzá.

Az első magyar érdekeltségű döntő után ugyanakkor még maradhatott hiányérzet a helyi közönségben, mivel a Debrecenben mindig kedvencnek számító Varga Miklós vesztesen hagyta el a ringet a 60 kilósok fináléját követően. Hiába zúgott az egész csarnok és hiába hajrázott nagyszerűen a pirosban bokszoló Varga Miklós, az aranycsatát végül grúz riválisa nyerte. A hajdúsámsoniak kétszeres Európa-bajnoki bronzérmese az Eb-második grúz Otar Eranoszjan ellen lépett szorítóba, s az első két menetben kissé enerváltan bokszolt. A harmadikban aztán nagy hajrát nyitott, ám fordítani nem volt képes, s 2-1-es megosztott pontozással veszített.

A hajdúsámsoni Harangi Imre Sportegyesület tapasztalt ökölvívója így értékelt az elveszített döntő után:

– Kellemetlen ellenfél volt. Dobálta a fejét, ahogy a kezét mozgatta, ahogy rám lépett, mikor ütni akartam. Nem tudom, hogy rutinból csinálta, vagy csak úgy jött neki spontán, de borzalmas ellenfél volt. Nehéz meccs volt, remélem lesz még több ilyen. Ilyen meccseken, itthon nem olyan rossz kikapni.

A magyar csapat a Bocskai-emlékversenyt három arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárta.

A döntők:
A viadalon három súlycsoportban – 60, 64 és 69 kg – a nevezők magas száma miatt két verseny zajlott, ezért két-két bajnokot hirdettek.

49 kg:
Yafali Galal (brit)-Ahinbaj Salkar (kazah) 2-1
52 kg:
Gabriel Escobar (spanyol)-Iliasz Szulejmanov (kazah) 3-0
56 kg:
Tajfur Alijev (azeri)-Ashfaq Qaisdad (brit) 3-0
60 kg:
Otar Eranoszijan (grúz)-Varga Miklós 2-1
Joseph Sam Giovanni Cordina (brit)-Sofiane Oumiha (francia) 2-1
64 kg:
Nyéki Georgián-Dmitri Galagot (lett) 2-1
Bablajhan Zsuszupov (kazah)-Lorenzo Sotomayor (azeri) 2-1
69 kg:
Bacskai Balázs-Onul Sipal (török) 3-0
Sirus Ramone Pattinson (brit)-Arajk Marutyan (grúz) – mérkőzés nélkül
75 kg:
Christian Mbilli Assomo Halier (francia)-Kamran Sahsuvarli (azeri) 2-1
81 kg:
Joshua Senna Kwesi Buatsi (brit)-Ali Ahmedov (kazah) technikai KO
91 kg:
Sávoly Gergő-Roy Korving (holland) 2-1
+91 kg:
Filip Hrgovic horvát)-Ali Eren Demireze (török) 2-1