Kézigránátot dobtak egy menekültszállásra Németországban

A szerkezetet biztonsági őrök vették észre a befogadóállomás udvarán. A rendőrség lezárta a környéket és biztonságba helyezte lakóit, majd tűzszerészek ellenőrzött robbantással megsemmisítették a szerkezetet.

A nyomozás első megállapításai szerint biztos, hogy a szerkezetben volt robbanószer, az viszont nem biztos, hogy működőképes volt. Meglehet, hogy beépített biztosítószeget nem tartalmazott. Éles kézigránátnak pedig csak robbanószerrel töltött, biztosítószeggel ellátott szerkezet minősül – mutattak rá a tartományi bűnügyi hivatal szakértői. A támadás a Baden-Württemberg tartományi Villingen-Schwenningen menedékkérőket befogadó állomása ellen történt.

Egyelőre az sem világos, hogy ki ellen irányult a támadás, és mi volt az indíték. Így azt sem lehet kizárni, hogy nem a menedékkérők, hanem a biztonsági őrök voltak a célpontok. Az ügy feltárására egy 75 fős nyomozócsoportot állítottak fel. Az mindenesetre biztos, hogy robbantásos merénylet eddig nem történt menekültszállás ellen – emelte ki a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) szóvivője. „Haditechnikai eszköz bevetése menekültszállás ellen új jelenség” – tette hozzá.