Megkezdődtek a szíriai béketárgyalások, az ellenzék is elfogadta a meghívást

Megkezdődtek a közvetett tárgyalások a szíriai békéről Genfben, ám előzőleg – ellentétben a korábbi hírekkel – a szíriai ellenzék fő tömörülése, a Tárgyalási Főbizottság bejelentette, az ő képviselőik is ott lesznek a svájci városban.

Staffan de Mistura, a tárgyalásokat vezető ENSZ-megbízott

Staffan de Mistura, a tárgyalásokat vezető ENSZ-megbízott

Az ellenzék korábban úgy nyilatkozott, addig nem áll szóba a damaszkuszi rendszer képviselőivel, amíg a kormány be nem szünteti a civilek elleni légitámadásokat és a települések ostromát. A főbizottság négy napja Rijádban tanácskozik – írja a Magyar Idők cikke.

Staffan de Mistura ENSZ-megbízott előzőleg bejelentette, ellenzéki bojkott esetén is megkezdi az egyeztetéseket a kormány képviselőivel.

Az Egyesült Államoknak és Oroszországnak is egyaránt érdekében áll a béke mielőbbi helyreállítása. Bár a rendezés módja még komoly vitákat hordozhat magában, az orosz katonai intervenció következtében a nyugati szövetségesek hajlandóak engedményeket tenni az Aszad-párti erőknek. Moszkva közvetlen katonai támogatása ugyanis jelentősen megerősítette a kormány pozícióit, alapvetően megváltoztatva a stratégiai helyzetet.

A regionális szereplők is igyekeznek beavatkozni a békefolyamatba, ám a szíriai polgárháború alakulásával kapcsolatos érdekeik jóval összetettebbek a nagyhatalmakénál. Félő, hogy kompromisszum hiányában a helyi erőviszonyokat jól ismerő országok továbbra is kijátszhatják a különböző felekezeteket és etnikai csoportokat egymás ellen, ezáltal szerezve befolyást a térségben. A Magyar Idők cikkírója megemlíti azt is, hogy a tárgyalásokon természetesen nem vesznek részt az iszlamista szervezetek, amelyek szintén képesek lehetnek egy esetleges megállapodás meghiúsítására.

A 2011 márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusra kirobbanása óta többször is megpróbáltak diplomáciai úton megoldást találni, a törekvések azonban – elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa feletti nézeteltérések miatt – mindeddig zátonyra futottak. A véres polgárháborúban a hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.