2024-es olimpia: focit és kosárlabdát hoznának Debrecenbe

Tavaly nyáron döntött arról az Országgyűlés, hogy támogatja a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékot. Debrecen – mint az egyik lehetséges vidéki helyszín – nem sokkal később támogatta a pályázati szándékot.

Válogatott mérkőzés a Nagyerdei Stadionban

Válogatott mérkőzés a Nagyerdei Stadionban

A közgyűlés múlt heti ülésén újból téma volt az olimpia, a pályázat részeként ugyanis valamennyi olimpiai eseménynek otthont adó városnak alá kell írnia egy garancialevelet, amelyben elfogadják a Rendező Város Szerződésének, az Olimpiai Chartának, valamint a NOB Etikai Kódexének rendelkezéseit. A közgyűlés úgy határozott, felhatalmazza Papp László polgármestert a garanciavállalás aláírására.

Ugyanebben a kérdésben szavaz a szerdai napon a fővárosi közgyűlés, emellett döntenek az úgynevezett Master Plan elfogadásáról is, s meghatározzák azokat a helyszíneket, melyekkel Budapest pályázik az olimpia rendezésére. Az előterjesztés egyik melléklete a Fővárosi Önkormányzat várostervező közszolgáltatójának, a BFVT Kft-nek a helyszínkiválasztásról szóló javaslata.

Kosárlabda Európa-bajnokság a Főnixben

Kosárlabda Európa-bajnokság a Főnixben

Ebben az áll, hogy Budapest mellett Balatonudvariban, Balatonfüreden, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron, Üllőn, Veszprémben és Debrecenben rendeznének sportversenyeket. Debrecen két helyszínnel, a Nagyerdei Stadionnal és a Főnix Csarnokkal szerepel a szakmai anyaggal, a stadionban labdarúgó selejtező mérkőzéseket, míg a Főnixben kosárlabda selejtezőket rendeznének.

A tanulmányban az szerepel, hogy mindkét létesítmény megfelel a követelményeknek, azaz nincs szükség jelentős átalakításokra.

Budapest mellett a jelen állás szerint Los Angeles, Párizs és Róma száll harcba a 2024-es nyári olimpia és paralimpia játékok megrendezési jogáért. A 2024-es olimpia helyszínéről 2017 szeptemberében, a NOB 130. nemzetközi konferenciáján döntenek.