Már legalább ötven áldozata van a H1N1-es influenzának Oroszországban

Az ország déli részén fekvő Rosztovi terület egészségügyi hatóságai közölték a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel, hogy két újabb halálesetet regisztráltak, amelyekkel nyolcra emelkedett a H1N1 vírus halálos áldozatainak száma. A szomszédos Volgográdi területen a hatóságok szerint legalább 11-en vesztették életüket a kórokozó miatt.

Az Oroszország által 2014 márciusában bekebelezett Krím félszigeten ezen a héten regisztrálták az első halálesetet. Oroszország kaukázusi régiójában, Dagesztánban négy felnőtt és egy gyermek halálát okozta a kór, továbbá múlt héten két beteg meghalt Jekatyerinburgban és a déli Adigeföldön. Haláleseteket regisztráltak a nyugati Brjanszki, a délnyugati Belgorodi és Vlagyimiri területeken is.

Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter a héten azt mondta, hogy az influenzajárványt teljesen ellenőrzés alatt tartják az országban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben, a Mexikóban és Egyesült Államokban feljegyzett esetek után figyelmeztetett először az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 okozta világméretű járványra, amely 2010-ig 214 országban összesen 18 500 halálos áldozatot követelt