Tömegmészárlásra készült, de tőrbe csalta, s elfogta az FBI

Harminc embert akart megölni, de az FBI ügynökei elfogták. Két hangtompítóval ellátott automata fegyvert akart vásárolni tőlük.

Boldog leszek, száz százalékig boldog, mert erre az egész világ odafigyel majd.
Ezt mondta még letartóztatása előtt az a 23 éves fiatalember, akit az FBI ügynökei csaltak tőrbe Milwaukee-ban. A gyanú szerint a férfi tömegmészárlásra készült a helyi szabadkőműves templomában – közölték amerikai illetékesek.

A 23 éves Samy Mohamed Hamzeh-t két, hangtompítóval ellátott automata fegyvert vásárolt az FBI fedett ügynökeitől. A letartóztatást az FBI különleges ügyosztálya közleményben jelentette be. A közlemény szerint a nyomozással és a letartóztatással az FBI-nak sikerült egy tömegmészárlást megelőznie.

A szövetségiek szeptember óta figyelték és követték Hamzeh-t, aki – egyik informátoruk szerint – tavaly októberben még Ciszjordániába készült, hogy ott izraelieket öljön meg, de később megváltoztatta a terveit, és az Egyesült Államokban tervezett merényletet. Az FBI két fedett ügynöke – az iszlám hívének és harcosának mondva magát – a férfi bizalmába férkőzött, ezért ő részletesen megosztotta velük a terveit, sőt, a két FBI-ügynök úgy tett, mintha aktívan részt akarna venni a gyilkos akcióban.

A Szövetségi Nyomozó Iroda kedden este részleteket közölt a titokban rögzített beszélgetésekből. Hamzeh legalább harminc embert akart megölni.