Terrorizmussal vádolják az őszi röszkei zavargások irányítóját

Vádemelést javasol a rendőrség az ellen a terrorcselekménnyel és határzár tiltott átlépésével meggyanúsított szír férfi ellen, aki a tavaly őszi röszkei zavargásban is részt vett.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda állami szerv kényszerítésével elkövetett terrorcselekmény bűntett, valamint tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást.

Tavaly szeptember 23-án migránsok egy csoportja bedöntötte a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbált bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygáz és vízágyú alkalmazásával visszaszorította, és visszaállította a kerítést.

Akkor a rendőrség azt közölte: a szír férfi a gyanú szerint a röszkei átkelőnél beszédeket tartott, megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő migránsokat. Miután a tömegzavargás résztvevői kidöntötték az átkelő kapuját, a szíriai férfi magyar területre lépett és folytatta az erőszakosan fellépő tömeg irányítását, végül visszatért Szerbiába. A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ fogta el.