Mobilokat dobált ki az autóból az üldözött debreceni cigicsempész

Jellemző, hogy kamionok raktere rejti a csempészcigarettát. A pénzügyi nyomozók információi alapján egy EKÁER számmal nem rendelkező kamiont állítottak meg a járőrök. A jármű a papírok szerint több raklap víztisztítót szállított Romániából. A valós rakomány azonban ennél sokkal értékesebb volt: 425 ezer doboz, megközelítőleg félmilliárd forint értékű adózatlan cigarettát rejtett a pótkocsi. A kamion sofőrjét a bíróság házi őrizetbe helyezte. Orgazdaság és magánokirat-hamisítás miatt folyik a nyomozás.

Az észak-alföldi régióban az sem ritka, hogy többszörös visszaesőkkel van dolguk a pénzügyi nyomozóknak.

Ezzel az autóval menekült a csempész

Ezzel az autóval menekült a csempész

Egy debreceni belvárosi mélygarázsban 18 ezer doboz cigarettát és több mint egy tonna fogyasztási dohányt sikerült lefoglalni. A garázs kulcsa egy jövedéki termékekre specializálódott, többszörösen visszaesőnek számító debreceni férfi kabátzsebéből került elő. A pénzügyi nyomozók által már ismert elkövetőt az M3-as autópálya görbeházi térségében igazoltatták. A megállásra kényszerített férfi az utolsó pillanatokat kihasználva mobiltelefonokat dobált ki a járműből. Nem véletlenül esett pánikba, autójában 16 millió forintnyi, több mint 14 és félezer doboz adójegy nélküli cigarettát és megannyi kulcscsomót találtak. Közülük az egyik ahhoz a debreceni garázshoz tartozott, amelyben további 18 ezer doboz, 19 millió forint értékű cigarettát és több mint egy tonna fogyasztási dohányt tároltak. A férfi autójában és a garázsban talált ötvenmillió forint értékű készletet a pénzügyi nyomozók lefoglalták.

navuldozes2

A feketepiacon a csempészcigaretta mellett egyre nagyobb szeletet hasít ki a fogyasztási dohány forgalmazása. Ezúttal azonban csaknem 15 tonna dohánylevél fennakadt a rostán. A pénzügyi nyomozókat egy korábbi büntetőügyben lefoglalt mobiltelefon vezette nyomra. A lefoglalt telefonon talált videofelvételen egy hangárszerű mezőgazdasági épületben dohánylevelet tartalmazó ládákat pakolnak. Valószínű, hogy a felvételt a telefont használó személy véletlenül készítette.

A pénzügyi nyomozók a helyszín beazonosítása után, egy kállósemjéni raktárban feketepiacra szánt dohánykészletre leltek. A dohánykészlet feldolgozása, és piacra kerülése többszázmilliós bevételkiesést jelentett volna a költségvetésnek.

Az eset kapcsán megerősítést nyert, hogy a termelői oldal is bekapcsolódott a feketekereskedelembe. A bűnözői körök akár kétszeres, vagy háromszoros árat is hajlandóak fizetni a dohánylevélért.

Az ügyben gyanúsítottként jövedékkel visszaélés elősegítése miatt két dohánytermesztőt kihallgattak. A megalapozott gyanú szerint a férfiak konkrét mennyiség termesztésére szerződtek, de a papírok szerint „aszálykárra” hivatkozva csak a megtermelt dohánylevél egynegyed részét szolgáltatták be a dohányüzemnek. A maradékot a feketepiacra szánták. A lefoglalt dohánylevél feketepiaci értéke körülbelül 15 millió forint.