Lavinát indított el a sertéshús áfájának csökkentése

Hétfő délelőtt fél 11-kor már szinte üres volt a piaccsarnok egyik húsboltja. A vevők csak mutatóba hagytak a hűtőpultban némi sertéshúst. Szabó Miklós eladó azt mondja: az áfacsökkentés jót tett a forgalomnak. Decemberben napi átlagban 180 vásárlója volt, januárban pedig már 220. A több vevő többet is vásárolt.

A sertés kapós, a baromfi nem

A sertés kapós, a baromfi nem

Most nem nézik meg azt a vevők, hogy fél kilót vegyek vagy 80 dekát! Most bátran elviszi az egy kilót is a fél kiló helyett – mondja Szabó Miklós.

Tőkehústól függően most 250-290 forinttal kerül kevesebbe a sertéshús kilója, mint tavaly. Egy másik üzletben éppen fordított a helyzet; napok óta hiába akcióznak és vitték le az árakat, nem fogy se a csirke, se a pulykahús. Az eladó szerint a vevők egyértelműen az olcsóbb sertéshúst választják a továbbra is 27 százalékos áfakulccsal terhelt baromfitermékek helyett. Mindez látszik a forgalmon is.

– Olyan 30 százalékkal kevesebb baromfi megy el. Az emberek azért csak megveszik a baromfit is, hogyha megéheznek rá, de kevesebbet vesznek belőle – hallhattuk Papp Zoltán eladót.

Az általunk megkérdezett vásárlók azt mondták, örülnek az olcsó disznóhúsnak, de emiatt nem változtak lényegesen a vásárlási szokásaik.

A Baromfi Termék Tanács elnöke, Csorbai Attila azt mondta, a kereslet csökkenése miatt az élő baromfi felvásárlási ára már most 10-15 forinttal csökkent, ez pedig már az önköltséget sem fedezi.

– Látva ennek az intézkedésnek az ágazatra gyakorolt negatív hatását, mi úgy gondoljuk, hogy mielőbb be kell vezetni a baromfitermékekre a sertéshez hasonlóan az 5 százalékos áfa kulcsot! – jelentette ki Csorbai Attila

Az elnök hozzátette: az ágazat szereplői ilyen versenyhátrányban nem bírnak ki egy évet, ezért van nagy szükség az áfacsökkentésre. Úgy tűnik, a sertés áfájának csökkentése lavinát indított el, ezt követeli már a saját ágazatában a Haltermelők Országos Szövetsége és a Tej Terméktanács is.