Ki legyen az év debreceni sportolója egyéni teljesítménye alapján? Szavazzon!

Figyelem: ebben a bejegyzésben szavazás szerepel, látogasd meg az oldalt, ha részt akarsz venni a szavazásban.

Az év meghatározó debreceni személyiségeit keresi a Dehir.hu idei választásán. A közélet, a sport, a kultúra és a civil szféra világából kértünk fel tizenegy ismert embert a zsűribe, segítsenek döntésre jutni. Ők hat kategóriában állítanak jelölteket, közülük a Dehir olvasói választhatják ki a győztest.

Nagyon sok emlékezetes sportsiker született 2015-ben, így két, ehhez kötődő kategória lesz a Dehir.hu választásán: külön szavazhatnak az olvasók az év sportolójára a csapatban nyújtott produkciók, és külön az egyéni teljesítmények alapján.

Az egyéni kategóriában Erdélyi Zsolt túrakerékpáros, az atléta Juhász Balázs és Kozák Luca, a gyorskorcsolyázó Nagy Konrád és az uszonyos úszásban jeleskedő Senánszky Petra szerepel a választásra ajánlott jelöltjeink között.

A voksokat január 11-én déli 12 óráig várjuk, egy gépről 24 órán belül csak egy szavazatot lehet leadni.

Erdélyi Zsolt

Magányos vándorként járja az utat a debreceni kerékpáros, aki abban is különbözik a voksolásra javasolt remek teljesítményekkel büszkélkedő sporttársaitól, hogy önmagát képviseli. Klub és nemzetközi megméretés nélkül, a saját maga által felállított cél eléréséért küzd.

erdelyizsoltErdélyi Zsolt debreceni túrakerékpáros azt találta ki önmagának, hogy teljesítőképességének határait a biciklinyeregben töltött napok, a forró napsütésben vagy metsző hidegben letekert kilométerek alapján teszteli. S hogy erre nincs kiírt versenyrendszer, a legkevésbé sem érdekli. Hiszen nem kell senkinek sem bizonygatnia: igazi sport, komoly erőpróba, hatalmas kihívás egy-egy ilyen túra. Már a felkészülés hónapjai alatt is több ezer kilométert kell bringáznia, ám a nagy megméretés csak ezután következik.

Tavaly az Országos Kerékpáros Kék Körtúra útvonalát járta be, hazánk valamennyi régióját átszelve 44 nap alatt 4327 kilométert bringázott végig. Az idén tágította a kört: a tíz országot átívelő, szeptember-októberi, a történelmi határ menti utazása során felkereste a hajdani Nagy-Magyarország legjelentősebb kulturális, néprajzi örökségeit. Az úton töltött idő összesen 60 nap, a teljes táv 6168 km volt – hogy érzékeljük a távolságot: körülbelül annyi, mintha Debrecenből indulva a Románia, Törökország, Irán és Pakisztán útvonalon elbiciklizett volna Indiáig.

A következő bringás utat 2017 tavaszára tervezi. Debrecenből indulva Skandinávia, Izland, Dánia, Németország, a Benelux-államok, Franciaország, Svájc és Ausztria érintésével térne vissza. Ez a kaland több mint húsz országot érintene, mintegy 12 ezer kilométert és öt hónapos úton töltött időt jelentene.

Juhász Balázs

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola középtávfutója számára a csúcsok esztendeje volt a 2015-ös év, hiszen hat számban is egyéni rekordot javított. Suba László tanítványa fedett pályán az 1500 (4:02.91) és a 3000 méteren (8:38:58), szabadtéren pedig a 800 m (2:03.31), a 3000 m (8:42.10), a 3000 m akadály (8:53.06) és az 5000 méteren (14:37.65) módosított korábbi legjobbján. Ami önmagában is dicséretes teljesítmény, ám a produkció értéknövelő tényezője, hogy ezek a rekordok a hazai és a nemzetközi mezőnyben is figyelemre méltó eredménynek számítanak, s érmekben is kamatoznak.

juhaszbalazsJúliusban a svédországi Eskilstunában rendezett junior atlétikai Európa-bajnokságon a 3000 m-es akadályfutás fináléjában a harmadik helyen végzett. Ugyanezen a távon a korosztály magyar bajnokságán magabiztos futással nyert aranyat, s az 5000 m-es síkfutásban is verhetetlennek bizonyult, rajt/cél győzelmet aratott.

A felnőtt magyar bajnokságon a 3000 m-es akadályfutásban új egyéni csúccsal nyert, s a Debrecenben rendezett 2. Atlétikai Szuper Liga Döntőn is dobogós volt, ezüstéremmel zárta az idényt.

Októberben volt 19 esztendős, s igencsak pörgős életritmust diktál magának. Ritkán jut arra ideje, hogy a Szabolcs-megyei Csengeren levő családi otthonban pihenjen: az edzések, versenyek állandó elfoglaltságot jelentenek számára, s ráadásul nem csupán a sport, hanem a tanulás is a hajdúsági megyeszékhelyhez köti, hiszen a Debreceni Egyetem első éves programtervező informatikus hallgatójaként is helyt kell állnia.

Kozák Luca

Néhány héttel 19. születésnapját követően a svédországi Eskilstuna stadionjában a junior atléták Európa-bajnokságán ezüstéremmel ajándékozta meg önmagát a villámlábú debreceni futónő, aki korábban szerepelt már ifjúsági világbajnokság döntőjében, junior vébén is eljutott az elődöntőig, de dobogós helyezést először ünnepelhetett a korosztály nemzetközi élmezőnyében.

Kozak111A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola 100 méter gáton versenyző ifjú atlétanője mindhárom futása során megjavította egyéni csúcsát, márpedig a sportban hatványozottan igaz: ha valaki önmagát felülmúlja, bármilyen is a helyezése, büszkén fejezheti be a viadalt. A kontinensvetélkedő fináléjában hatalmas csata volt az érmekért: a DSC-SI versenyzője (13.20 másodperc alatt ért célba) egyetlen századmásodperccel előzte meg a bronzérmes franciát, s mindössze ötszázadnyival maradt le az aranyat nyerő fehérorosztól.

Hazai környezetben a dobogó legmagasabb fokára is felállhatott a fürge léptű futónő, kinek edzéseit Suba László irányítja.

A Debreceni Egyetem első éves kémia szakos hallgatója a juniorok magyar bajnokságán megnyerte a sprinterek vágtáját, míg a 100 m gáton második lett.

Szintén ezüstöt könyvelhetett el a gátasok felnőtt magyar bajnokságán, a Székesfehérvárott rendezett 120. országos viadalon. Szeptemberben a debreceni 2. Atlétikai Szuper Liga Döntőn a 100 m síkfutásban, és a 100 m-es gátfutásban is egyaránt a harmadik helyen végzett.

Nagy Konrád

Évek óta a debreceni sport nagykövetének számít szerte a világban. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola gyorskorcsolyázója a földkerekség számos országában megfordult már, a válogatott edzései és egyetemi tanulmányai pedig Budapesthez kötik, ám családi kötődései és pályakezdése, valamint klubja okán mindig hangsúlyozza debreceniségét. Gyermekként a kerékpározással és a hokival is eredményesen próbálkozott, majd rövid pályás gyorskorcsolyázóként hasított a nagyerdei jégen, igazi sikereit azonban a hosszú pengés korcsolyával érte el.

nagykonradnagy2Járt a téli olimpián, hatodik volt a főiskolás világjátékok, az Universiade küzdelmein, többszörös országos csúcstartó, számos magyar bajnoki cím tulajdonosa. A legutóbbi esztendőben is ott volt a Dehir.hu választásának elitcsapatában. Az Óbudai Egyetem villamosmérnöki szakán diákoskodó 23 esztendős gyorskorcsolyázó az idei trófeáért is harcba száll. Nem alap nélkül, hiszen sorban szállította 2015-ben is a remek eredményeket.

Az Európa-bajnokság egyetlen magyar indulójaként a 16. helyen zárt, a Kanadában rendezett világbajnokságon a 21. helyet szerezte meg az összesítésben.

November elején Calgaryban 13 éve fennálló országos csúcsot adott át a múltnak az 1000 méteres távon. Néhány nappal később a Világkupán, majd a Salt Lake City városában rendezett újabb VK-versenyen tovább faragott magyar rekordon (1:09.51). E remek eredményeknek köszönhetően 21 helyet lépett előre a világranglistán, immár a 47. helyen jegyzik a sportág legjobbjainak sorában.

A hazai jégen egyeduralkodónak számít: a magyar sprintbajnokságon, és az összetett országos bajnokságon is aranyérmes lett, itthon ő az Év sportolója gyorskorcsolyázásban.

Senánszky Petra

Imád díjakat nyerni, s mindent meg is tesz azért, hogy e szenvedélyét kielégítse. Könyvelői precizitás, komoly nyilvántartás szükségeltetik ahhoz, ha fel akarjuk sorolni a sellőlány dicsőséglistáját. A Debreceni Egyetem 22 esztendős biológia szakos hallgatója 2003-ban nyerte első országos bajnoki címét, s azóta meg sem állt az éremhalmozásban. Hatszoros világbajnok, többszörös világcsúcstartó, háromszor volt Európa-bajnok, tíz magyar bajnoki cím tulajdonosa, a sportág hazai egyeduralkodója, 2015-ben is az Év Búvárúszója Magyarországon.

senanszkypetraA búvárúszás királynője tavaly már elhódította a Dehir.hu Év ember-választásán a legjobb sportolónak járó díjat, ám nem ült tétlenül a trónon, s ebben az esztendőben is szorgosan gyűjtögette az „érveket” az ismétlés érdekében.

A Debreceni Búvárklubban Kókai Dávid irányításával készül a versenyekre. Ismét kétszeres országos egyetemi úszóbajnok lett, megkapta Év egyetemi sportolója ’15 díjat, melyet újabb világbajnoki aranyérmeivel „alapozott” meg.

A Kínában rendezett vébén három egyéni számban indult, három aranyérmet nyert és két világcsúcsot ért el! A debreceni uszonyosúszó az 50, a 100 és a 200 méteres távon is simán verte a mezőnyt, a 100 méteren ő az első a világon, aki 47 másodperc alatt tudta teljesíteni a távot. Az 50 m-en 21,36, a 100 méteres távon pedig 46,89 másodperc Petra új világrekordja. Mondani sem kell, most arra hajt, hogy – a címvédések mellett – a 200-as távon is világcsúccsal legyen világelső…