Kártyavárként dőltek össze a házak a kínai földcsuszamlásnál – videóval

A dél-kínai városban vasárnap csúszott meg a föld egy ipari park területén. Az első jelentések szerint 33 épület kártyavárként omlott össze. Halálos áldozatról nem szólnak a hírek, de hét sebesültet súlyos sérülésekkel kórházba kellett vinni, s 91 embert még eltűntként keresnek a mentőalakulatok.

Katasztrófavédők kutatnak a túlélők után

Katasztrófavédők kutatnak a túlélők után

Tizennyolc épületet, köztük két munkásszállót temetett maga alá egy hegyről lezúduló földtömeg.

Hatalmas erővel kutatnak a túlélők után – 59 férfi és 32 nő hollétéről nem tudnak.

Mintegy hatszáz tűzoltó és mentőmunkás keresi a túlélőket a katasztrófa helyszínén. A földcsuszamlás három különböző pontján életjeleket véltek felfedezni, de a mentést nagyban nehezíti a hatalmas földtömeg és a folyamatos esőzés. Az épületekben tartózkodó mintegy 900 embert kimentették még mielőtt a sár ellepte volna a házakat.

A sártömeg mintegy húszezer négyzetméteres területet lepett el. Egy építkezési területről kitermelt, száz méter magas domb oldalára felhordott föld zúdult ugyanis a házakra. A földcsuszamlás nyomán fölrobbant egy gázvezeték közelben áthaladó szakasza, ennek következtében mintegy tíz hektáron jelentős mennyiségű omladék terült szét

Sencsen az egyik legfontosabb kínai iparvidék. Harminc évvel ezelőtt egyszerű halászvároska volt, ám mostanra milliós gazdasági központnak számít, mely rengeteg ipari központnak ad otthont.

Az első kommentárok felhívják a figyelmet arra, hogy a rohamszerű iparosítás gyakorta nem veszi figyelembe az építési, tervezési szabályokat – az ipari területek és a lakossági övezetek sok helyen túlságosan közel kerültek egymáshoz.