Hiába virágzik a téltemető, messze még az igazi tavasz – videóval

Sokan napközben már össze sem húzták magukon a kabátot, úgy sétáltak Debrecenben. A bátrabbak pedig már nem is vettek dzsekit. Nem csoda: a hőmérő ma dél körül 10 fokot mutatott.

Virágzik a téltemető a Nagyerdőn

Virágzik a téltemető a Nagyerdőn

A jó időt a növények is érzik. A parkerdőben már kinyílt a védett téltemető, amely jellemzően csak február végén, márciusban virágzik. Nevéből adódóan sokan úgy tartják: ha kinyílik, megérkezett a tavasz. A mezőgazdaságban viszont annyira vizes a talaj, hogy nem tudnak dolgozni.

Thalwieser Károly földjén január végéig már be kellett volna fejezni az alma metszését, a nagy sár miatt azonban nem haladnak. Ráadásul a növények elpusztulhatnak, ha megint lehűl a levegő.

– Ha ilyen marad az időjárás, akkor semmi gondunk nem lenne. Mivel azonban még február elején vagyunk, félő, hogy még lesz kemény hideg. A növényeknek a mélynyugalmi állapotuk már elmúlt, most már kényszernyugalmi állapotban lennének, ha nem lenne az időjárás ilyen, amilyen – magyarázza Thalwieser Károly.

A meteorológus azt mondta: februárban -1 fok körül kellene alakulnia a napi átlaghőmérsékletnek, az utóbbi időben viszont egyre gyakoribb, hogy az év második hónapjában már jelentősen enyhül az idő.

– Február első napjaiban már közel 20 fokos hőmérséklet is előfordult Debrecenben. Ilyenkor egyébként a sok évi átlag szerint fagyos időnek kellene lennie – hallhattuk Szegedi Sándort, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének vezetőjét.

A héten még lesz lehetőség ilyen sétákra. Napközben 6-9 fok körül fog alakulni a hőmérséklet, éjszakánként viszont fagyokra lehet számítani, úgyhogy messze még a valódi tavasz.

DehirNem dőlt meg a melegrekord Debrecenben