Több pénz marad egymillió magyar család kasszájában

Ezekben a napokban kapják kézhez az érintettek az első olyan fizetéseket, amelyek már a kétgyermekesek megemelt családi adókedvezménye és az szja-csökkentés miatt magasabbak a múlt havi béreknél. A január elsejétől érvényes adó- és egyéb változásoknak köszönhetően egymillió százezer embernek emelkedik a jövedelme Magyarországon. Ezen belül 350 ezer kétgyermekes családnak nőtt ötezer forinttal a havi adókedvezménye – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár hátfői tájékoztatóján.

Fotó: illusztráció

Fotó: illusztráció

– A tavalyi havi 20 ezer forintról most már 25 ezer forintra nőtt a kétgyermekes családi adókedvezmény, ennek köszönhetően csak 2016-ban 60 ezer forinttal nagyobb megtakarítása lehet a kétgyermekes családoknak. Nagyon fontos az is, hogy már a második gyermek vállalásakor, a várandósság 91. napjától igénybe vehető a családi adókedvezmény – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár.

Januártól egy százalékponttal, 15 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó kulcsa, ami azt jelenti, hogy ebben az évben 120 milliárd forinttal több pénz marad az emberek zsebében – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

– A gazdaság teljesítőképessége nő, ennek megfelelően az államnak, a költségvetésnek is nagyobb bevétele van, ezt a jövedelmet pedig elsősorban arra fordítja, hogy azt visszaadja az embereknek adócsökkentések formájában – hallhattuk Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt.

A három vagy több gyermeket nevelő szülőknek 2016-ban már szinte egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, akik így havonta 100 ezer forintot tudnak megtakarítani. Tavaly óta a friss házasoknak is jár havi ötezer forint adókedvezmény a házasság első két évében vagy az első gyerek születéséig. A gyermekeket nevelő élettársak számára is kedvezően változott a családjogi törvény.

– Ha egy élettársi kapcsolatban az egyik és a másik szülőnek is külön-külön házasságból vagy kapcsolatból van gyermeke, ugyanolyan megítélés alá esik a családi kedvezmény szempontjából, mintha egy házasságból lennének gyermekei – nyilatkozta Józsa Éva szakmai főtanácsadó.

A két gyermeket nevelő, minimálbért kereső szülőknek például fejenként 7500 forinttal emelkedik a havi nettó keresete, ha mindketten egy-egy gyermek után veszik igénybe a családi adókedvezményt. Ebben benne van a minimálbér növekedése és az szja-csökkenés is. A kétgyermekes családok közül a hazai átlagbért, azaz havi bruttó 250 ezer forintot kereső szülők egyenként 5000 forinttal kapnak többet 2016-ban a családi adókedvezmény-növekedésnek és a jövedelemadó-csökkentésnek köszönhetően. A két gyermeket nevelő szülők esetében egyébként 2019-ig minden évben ötezer forinttal növekszik majd a havi adókedvezmény, így addigra havi 40 ezer forint maradhat a kétgyermekes családoknál.