A brit parlament az amerikai elnökjelölt kitiltásáról vitázik

Jelképes jelentőségű vita kezdődött a brit parlamentben arról, hogy a muszlimellenes kijelentései miatt kitiltsák-e Nagy-Britanniából Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránst.

Donald Trump

Donald Trump

A törvényhozás alsóháza azt követően tűzte napirendre az ügyet, hogy több mint 574 ezer aláírás gyűlt össze egy online petíción, amelynek támogatói azt kezdeményezték, hogy Trumpot ne engedjék be Nagy-Britanniába. Ezt azután tették, hogy a tavaly decemberi San Bernardino-i terrortámadást követően az amerikai milliárdos azt kezdeményezte, hogy ideiglenesen tiltsák be a muszlimok Egyesült Államokba történő beutazását. Trumpot amiatt is bírálták, mert azt állította, hogy egyes brit vidékek annyira radikalizálódtak, hogy az ottani rendőrök az életüket féltik.

A hétfői alsóházi vitát megnyitó Paul Flynn munkáspárti képviselő, a petícióbizottság elnöke kijelentette, hogy Trump kitiltása “súlyos hiba lenne”, mert az áldoztaként tűntetné fel a Fehér Házra pályázó ingatlanmágnást és valóságshow-sztárt. Úgy vélekedett, eleve hiba volt túl nagy figyelmet fordítani az aspiránsra.

Flynn párttársa, Tulip Siddique ellenben a kitiltás mellett érvelt, azt hangsúlyozva, hogy Trumpra, aki “a világ legfontosabb állására pályázik”, rendkívül nagy figyelem összpontosul. Mint mondta, a milliárdos szavai nem viccesek, hanem mérgezőek.

A hétfői parlamenti vitát nem zárja majd szavazás.

David Cameron brit miniszterelnök korábban elítélte Trump kijelentéseit, azokat “megosztónak, ostobának és helytelennek” nyilvánítva. A londoni kormány tagjai ugyanakkor elutasították az amerikai elnökjelölt-aspiráns esetleges kitiltásának lehetőségét.

A brit törvények értelmében a 100 ezer aláírást összegyűjtött, e-mail címmel is megerősített petíciók parlamenti vita tárgyát képezhetik. A kormánynak egyébként jogában áll olyan személyeket kitiltani, akiket a bűncselekmény miatt ítéltek el, vagy akinek jelenléte “nem segíti elő a közjót”. Ilyen intézkedést korábban mások mellett Mike Tyson ökölvívó, Tyler the Creator rapper, valamint több radikális muszlim hitszónok és Fred Phelps keresztény fundamentalista lelkipásztor ellen foganatosítottak.

Politikusokat ritkán tiltanak ki Nagy-Britanniából, de a muszlimellenes nézeteket hirdető Geert Wilders holland honatyát 2009-ben visszafordították a reptérről. Wilders később visszaperelte a Nagy-Britanniába való belépés jogát.