Elfogadta büntetését a debreceni pizzafutár, aki halálra gázolt egy nőt

Amint arról beszámoltunk, múlt hét hétfőn tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly nyáron halálra gázolt egy idős nőt a Dóczy József utcában található egyik zebrán. A balesetben az áldozat férje, egy 81 éves férfi súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett. Az autós a szabadságvesztés legenyhébb formáját kapta, fogházban kell ülnie (tehát nem börtönben vagy fegyházban). A fogházban az elítélt szabadidejét belátása szerint használhatja fel, rövid időtartamú „kimenőket” is kaphat.

Fotók: police.hu

Fotók: police.hu

Az ítélet múlt héten még nem volt jogerős, az ügyész tudomásul vette azt, a gázoló és ügyvédje viszont három nap gondolkodási időt kért. A Dehir.hu mostani érdeklődésére a Debreceni Törvényszéktől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mind az ügyvéd, mind a vádlott azt jelezte, nem fellebbeznek, és elfogadják az első fokú ítéletet, ami így jogerőssé vált.

A gázolót emellett 3 és fél évre eltiltották a közúti járművezetéstől, továbbá 350 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezték. A férfi jó magaviselet esetén a szabadságvesztés kétharmad részének letöltését követően feltételes szabadságra bocsátható. Ez azt jelenti, hogy amennyiben jól viselkedik a fogházban, 6 hónapot és 20 napot fog ülni.

zebrangazolA másodállásban pizzafutárként dolgozó 26 éves fiatalember a Dóczy és a Martonfalvi utcák kereszteződésében éjjel 11-kor a zebrán ütötte el a 79 éves asszonyt és 81 éves párját. Az idős nő belehalt sérüléseibe, a férfit pedig súlyos sérülésekkel vitték kórházba. A szakértők szerint a fiatalember a baleset pillanatában 65-67 kilométer/órás sebességgel haladt, a Dóczy utcán azonban 50 a megengedett legnagyobb sebesség.

A 26 éves  sofőr mélyen megbánta a tettét és beismerte, hogy a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedett. A férfi korábban lerótta kegyeletét az asszony sírjánál, a kórházban lábadozó férjet meglátogatta, és bocsánatot kért tőle a történtekért.

Fotók: police.hu

A mai napig bottal járó férj szerint ugyanakkor enyhe ítélet született, szerinte ezzel azt sugallják az autósoknak, hogy ennyivel meg lehet úszni egy halálos gázolást.

A fiatalembert a tragédiát megelőző két évben egyébként többször sújtották helyszíni bírsággal közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt.

A tárgyalóteremben az is elhangzott, hogy a 26 éves férfi azért vállalt másodállást, hogy pedagógusként dolgozó édesanyját és húgát édesapja halála után támogatni tudja. Nappal egy autóalkatrész-kereskedő cégnél dolgozott beszerzőként, utána pedig pizzafutárként keresett pénzt. A végzetes napon már 12 órája állt munkában, pizzafutárként az utolsó megrendelését szállította ki. Húsz hívást kapott a műszakja alatt, kimerült volt, s ha csupán egy másodperccel hamarabb fékez, akkor elkerülhető lehetett volna a tragédia.

zebrangazol3Úgy tudjuk, hiába tiltották el a vezetéstől, az autóalkatrész-kereskedő cég a baleset után is foglalkoztatta, immár raktárosként.

Nem véletlenül mondta azt a bíró az ítélethirdetéskor, hogy ebben az ügyben csak áldozatok vannak.