Példás összefogás a bánki iskola állatsimogatójáért, amit kutyák támadtak meg

Amint arról a Dehir.hu elsőként beszámolt, múlt hét szerdán kutyatámadás érte az erdei környezetben lévő bánki református iskola állatsimogatóját. Valószínűleg több kutya lemészárolt egy őzikét – amit a vadásztársaság engedélyével tartottak –, emellett tíz tyúkot, őt libát, három gyöngytyúkot és egy kacsát.

Visszaállhat a korábbi idilli állapot Bánkon

Visszaállhat a korábbi idilli állapot Bánkon

A vérben úszó állatokra ráadásul a gyerekek találtak rá, akiknek érthetően nagy trauma volt ez, hiszen nagyon szerették az állatokat, az őzike a szemük előtt nőtt fel, olyan szelíd volt, hogy meg lehetett simogatni.

allatsimogato4Búzás Dénes lelkész hírportálunknak most elmondta, hogy a Dehir.hu cikkének és a Debrecen Televízió riportjának megjelenése után legalább ötszáz telefonhívást kapott segítő szándékú emberektől. Hívták kutyaegyesületek vezetői, akik szakmai tanácsokat adtak, s azt is vállalták, hogy a gyerekeknek és a pedagógusoknak előadást tartanak arról, mit kell tenni, hogyan kell viselkedni, ha kóbor kutyával találkoznak. Egy szakember a kenneleket erősítette meg, hogy máskor ne fordulhasson elő hasonló eset. Volt, aki húszezer forintot küldött, hogy pótolhassák az elpusztult állatokat, mások pedig állatokat ajánlottak fel. Egy esztári pékségtől nagy testű, különleges megjelenésű brahma tyúkokat és kakasokat, valamint kacsákat kaptak, Danku Attila önkormányzati képviselőtől pedig egy pávát.

allatsimogato2Az őzet korábban a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete ajándékozta a bánki iskolának, a kutyatámadás után az erdészek is keresték a lelkészt, és van remény arra, hogy újra legyen őz az iskola állatsimogatójában.

Búzás Dénes azt is elmondta, hogy múlt hét csütörtök óta a Debreceni Közterület-felügyelet munkatársai aktívan járőröznek a környéken, a gyepmesterek azon vannak, hogy begyűjtsék a kóbor ebeket, ami nekik nagy biztonságérzetet ad. A lelkészt egyébként épp akkor értük utol telefonon, amikor kilépett a rendőrség épületéből. Megtudtuk, a rendőrök továbbra is nyomoznak, keresik a támadó kutyát vagy kutyákat, illetve gazdájukat.

allatsimogato3A rendőrség egyébként rongálás miatt indított eljárást. Természetesen nem a kutyákat vonnák felelősségre, hanem a gazdájukat. Egy gond van ezzel, a rongáláshoz szándékosság is társul a jogszabályok szerint, ezt pedig itt nemigen lehet majd bizonyítani. Természetesen az ebtartás szabályainak megsértése miatt felelősségre vonhatják a tulajdonost, de az már nem a rendőrség, hanem az önkormányzat hatásköre lenne. Ha meglesz a tulajdonos, ellene polgári peres eljárást is indíthat az iskola fenntartója, Búzás Dénes azonban elmondta, erre nem készülnek. Ő most annak örül, hogy az ügy kapcsán az emberi összefogás lehetőséget kapott bizonyítani, és a sok segítő szándékú ember révén bizonyított is.