Palánki Ferenc: a család Isten szívében fogant

Zsúfolásig megtelt a Szent Anna Székesegyház előtti terület júliusban, a Szent Anna búcsú napján. Háromezren vettek részt a rendezvényen, amit rendhagyó módon nem Máriapócson, hanem Debrecenben tartottak. Ezzel is azt ünnepelték, hogy a városba 300 éve, 1715-ben térhettek vissza a katolikusok. Az emlékévben több mint 60 rendezvényt szerveztek a megyeszékhelyen.

– Azért volt fontos ez a rendezvénysorozat, hogy a katolikus identitás erősödjön, másrészt valóban bemutassuk, hogy a város története és a katolikus egyház debreceni története nagyon szorosan összefügg egymással – mondta Keresztesné Várhelyi Ilona, az emlékév koordinátora.

palankiferencAz emlékévet hálaadó szentmisével zárták le vasárnap este. Palánki Ferenc megyéspüspök prédikációjában arról beszélt, hogy a család Isten szívében fogant.

– Az isteni szeretet közegében élünk. A családunk, a szeretett közösségünk az az Istennek a szeretetének a jelenlétét mutatja. Ezt élhetjük, ezt válthatjuk tettekre, ezt válthatjuk valóra – hallhattuk Palánki Ferencet.
A megyéspüspök beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy most kezdődött az Isteni Irgalmasság szent éve.

Ez december 8-án, a Szent Péter bazilika kapujának megnyitásával kezdődött, és 2016. november 20-án, Krisztus Király, a Világmindenség Ura ünnepén ér véget.