Nyugodtak a kutyák, melyek majdnem széttéptek egy debreceni férfit – videóval

Nem agresszívek, sőt, egészen nyugodtak azok a kutyák, melyek a hétvégén kis híján szétmarcangoltak egy debreceni férfit. A három állatot a rendőrség lefoglalta, a kutyákat a bánki gyepmesteri telepen őrzik, amit a Debreceni Közterület-felügyelet üzemeltet. Tőzsér Gyula hatósági osztályvezető elmondta, a rendőrségi eljárás lezárultáig valószínűleg náluk lesznek a kutyák, hiszen a bizonyítási eljáráshoz bármikor szükség lehet nyomok rögzítésére, az állatok megvizsgálására. A három kutya sorsáról ezután döntenek a hatóságok, állatorvost is bevonva.

Ezek a kutyák támadtak a férfira

Ezek a kutyák támadtak a férfira

Simon József gyepmester szintén arról beszélt hírportálunknak, hogy a kutyák békések, nem morognak, nem mutatnak támadó jeleket. Mi magunk is ezt tapasztaltuk, amikor filmre vettük a három állatot. Szinte minden kutya ugatott a telepen, csak ez a három nem.

DehirA bánki gyepmesteri telepen az emberre támadó kutyák

A gyepmester azt is elmondta, hogy közvetlenül a támadás után is – amikor a rendőrökkel elmentek lefoglalni a kutyákat – nyugodtan viselkedtek az állatok. Nem is kellett befogniuk őket, a tulajdonos egyszerűen átterelte az állatokat a kenneljükből a gyepmesteri autóba.

A kutyák a gyepmester tájékoztatása szerint keverékek, valószínűleg boxer és valamilyen harci kutya – más forrásból származó információink szerint amerikai staffordshire terrier – keverékei. A szakember elmondta azt is, hogy a boxer őrző-védő kutya, s ha ilyen vér csordogál az ereikben, magyarázat lehet arra, hogy miért voltak ilyen agresszívek az otthonuk közelében járó férfival szemben. Főképp, ha tudjuk, hogy ehhez jönnek még a harci kutya gének.

Az olyan veszélyes ebek tartására, mint az amerikai staffordshire terrier, az általános kutyatartásnál szigorúbb szabályok vonatkoznak. Nem véletlenül, ha az amerikai staffordshire terrier valamire ráharap, azt csak akkor engedi el, amikor az ő kedve tartja, mint ahogy látható az alábbi videóban (1:32-től):

Mint ismert, a három kutya a Hosszúpályi út környékén támadott meg egy 39 éves debreceni férfit, aki sétálni indult. A kutyák a férfit többször megharapták, ezért ő a Kondoros-csatornán is átgázolt, hogy elmeneküljön, de az ebek oda is követték. Mire a férfi eljutott a Hosszúpályi útig, testét számtalan kutyaharapás, karmolás borította. Az állatok minden ruhát letéptek róla, már csak egy póló és cipó volt rajta a rendkívül hideg időben. Egy autós segített neki, és vitte el a mentőállomásra. A férfin azóta több műtétet végrehajtottak a Kenézy Gyula Kórházban.

Kerestük mi is, hogy meghallgassuk elképesztő, szinte felfoghatatlan küzdelmét az életéért, de családjával együtt kerüli a nyilvánosságot. Arra is megkérték az orvosokat, hogy a férfi állapotáról ne adjanak információkat a sajtónak.

A bánki gyepmesteri telepre pár éve egyébként már bekerült egy amerikai staffordshire terrier, mely emberre támadt. Azt az állatot végül visszakapta gazdája.