Negyvennyolc órát adtak a szaúdiak az iráni diplomaták távozására

A 47 ember, köztük egy siíta főpap rijádi kivégzését követően a szunnita királyság teheráni nagykövetségét tüntetők támadták meg a hétvégén – jelentette be Abdel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter egy vasárnapi rijádi sajtótájékoztatón.

Iráni tüntetők a szaúdiak teheráni nagykövetségénél

Iráni tüntetők a szaúdiak teheráni nagykövetségénél

Irán diplomáciai és egyéb képviseleteinek 48 órájuk van arra, hogy elhagyják Szaúd-Arábiát – mondta a szaúdi diplomácia vezetője, és hozzáfűzte: Rijád nem engedi meg, hogy Irán aláássa a szunnita királyság biztonságát.

Dzsubeir úgy fogalmazott, hogy a teheráni szaúdi nagykövetség elleni támadás illeszkedik Irán korábban, más külföldi nagykövetségek ellen elkövetett támadásainak sorába, illetve az Iráni Iszlám Köztársaságnak a térséget destabilizáló politikájába, amelynek során terrorista sejteket épít ki Szaúd-Arábiában.

„A királyság ezen tények fényében kihirdeti a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Iránnal és kéri a nagykövetség, a konzulátusok és más ezekhez köthető irodák diplomáciai személyzetének távozását 48 órán belül. A nagykövetet már bekérették, hogy tájékoztassa őket” – mondta a szaúdi külügyminiszter.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője, John Kirby a bejelentésre reagálva közölte, Washington álláspontja szerint „a diplomáciai kapcsolatok és a közvetlen párbeszéd nélkülözhetetlen a nézeteltérések megoldásában”, ezért továbbra is „arra fogja sürgetni a térségbeli vezetőket, hogy tegyenek egyértelmű lépéseket a feszültségek csillapítása érdekében”.

Időközben a hétvégén megtámadott szaúdi nagykövetség diplomáciai személyzetét kimentették Iránból, és Dubajban szállítoták, ahonnan később folytatni fogják útjukat Szaúd-Arábiába – jelentette az al-Arabíja szaúdi hírtelevízió.
Az iráni külügyminiszter-helyettes a Fars hírügynökség beszámolója szerint úgy nyilatkozott, hogy egy szaúdi diplomatának sem esett bántódása, Rijád pedig a diplomáciai kapcsolatok megszakításával „nem kendőzheti azon hibáját, hogy kivégezte” Nimr al-Nimr befolyásos síita főpapot.

A két rivális ország viszonya azután romlott meg drámai mértékben, hogy Szaúd-Arábiában szombaton terrorizmus vádjával – több tucat másik ember mellett – kivégezték a síita főpapot is, akinek lefejezése hatalmas felháborodást váltott ki számos országban, Irán, Libanon és Irak síita vallási és politikai vezetői bosszúval fenyegettek. Felháborodott tüntetők pedig a nap folyamán megtámadták a szunnita királyság teheráni nagykövetségét.
Vasárnap viszont mind Teherán, mind Rijád jelezte, kész útját állni a konfliktus terjedésének. Mind Mohamad Dzsavad Zarif iráni, mind Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem akarják kiterjeszteni a konfliktust.