Nagyfater elszabadul: Robert De Niro mélyrepülése

Nem várnak kellemes élmények a nézőközönségre, ha a Nagyfater elszabadul című filmre szeretnének beülni. Nem csak a sztori lapos, de rasszra, nemre, korra tekintet nélkül sértő, viccesnek nem mondható poénokat eregetnek benne.

Nagyfater elszabadul

Nagyfater elszabadul

Dick (Robert De Niro), a film főszereplője megözvegyül. Gyászát pedig sajátos módon próbálja feldolgozni. Megkéri unokáját Jasont (Zac Efron), hogy vigye el Daytona Beachre, ahol tizenöt év hanyatló nemi élet után, ismét belevetheti magát a fiatalság kalandjaiba. Jason viszont épp az esküvői próbájára készül házisárkány menyasszonyával, aki naponta negyvenszer hívja fel, hogy megkérdezze inkább a lazac vagy a tüdőszínű nyakkendőben szeretne-e lenni a jeles eseményen. Minden ellenállás hiábavalónak tűnik. Muszáj bulizni a nagypapával, és őrültségekre vetemedni, mert a nagyfater tényleg elszabadul. Útközben összefutnak Jason régi egyetemista csoporttársával és semmitmondó, felszínes szerelem szövődik a fiatalok között.

nagyfater1Robert De Niro az elmúlt évek során sok filmben leégette már magát. A kritikusok széttárt karokkal, döbbenten találgatták vajon ki győzi meg erőszakkal a színészklasszist arról, hogy vállaljon egyik nap egy mocskos szájú vénember kaliberű szerepet, majd másnap forgasson Oscar-díjas Napos oldal-féle filmet. A legnagyobb csalódás éppen ebben a hullámvölgyben talál a rajongókra. Hiszen egy jól sikerült alkotás után, senki nem érti a mélyrepülést. Dick karaktere egy jó kondiban lévő, elképesztő vagány, de messze a legbunkóbb nagypapa a világon. Ettől pedig az az érzése a nézőnek, hogy De Niro erőlködik a vásznon, hogy megmutassa: ő még hetven felett is túlszárnyalja kollégait. Ilyenkor nem győzzük emlegetni Meryl Streepet, aki eddig soha nem próbálta izzadságszagú üzenet formájában jelezni, hogy nem akar megöregedni.

nagyfater3Az a kisebbik gond, hogy De Niro látványosan sztrájkol az idő múlása ellen, miközben egy nagypapát játszik. Akad néhány olyan jelenet a filmben, ami túlmegy a jó ízlés határán. Zac Efron egy pillanatig sem vicces, inkább kínos az örökös botladozása és ahogy megpróbálja túlélni a sorozatos megaláztatásokat. A „Ken-baba” külsővel pedig sehogy sem jön össze az állandó bénázás.

Hazugság lenne azt állítani, hogy egyetlen poénon sem lehet egy jót röhögni a film alatt. De olyan igazi kiadósat aligha. Egy kicsit jobban átgondolt koncepcióval, szívet melengető családi vígjátékot lehetett volna forgatni a témában. De Dick és Jason kapcsolata fárasztóan felszínes. Nagypapa és unoka nem kerülnek semmivel sem közelebb egymáshoz, legalábbis nem meggyőző módon.

UDEP_D10_01854.CR2Olyan sablonos elemekkel dúsították a történetet, mint a drogos testvér, aki mint mellékszereplő, állandóan megbontja a rendet. A házisárkány, de felettébb csinos feleségjelölt, aki olyan feltűnően szörnyen viselkedik, mintha szándékosan tenné. Illetve egy hippi bolttulajdonos Floridából, aki szintén semmilyen funkciót nem tölt be a történet szempontjából, mert akkor sem segít a karaktereknek, mikor éppen megtehetné. A kegyelem döfés pedig a szerelmi szál. A női nézőket még csak-csak meg lehetett volna fogni ezzel, ha úgy érzik nem bírják tovább a szellentős, böfögős, szexista vicceket. De sajnos az alkotók ezt is elnagyolták. Efron új szerelme találkozásukat követő második napon, már úgy bújik a sráchoz, mintha mindig is együtt lettek volna. Sajnos ez hiteltelen, hiszen Jason az egész Daytona Beach-i kiruccanás alatt azért siránkozik, hogy nem ér vissza időben az esküvői próbára. Így aztán az egymásra találás sem lesz katartikus.

De hogy jót is kiemeljünk a filmből: Aubrey Plaza, az apakomplexusos egyetemista lány szerepében  és a nagypapa vágyainak célpontjában igazán szórakoztató. Talán mert ő vállalja, hogy máskor is hasonló szerepeket választ.

A filmet az Apolló moziban Ön is megnézheti: február 3-ig 20.30 órától. Apolló mozi, Miklós u. 1. Tel.: +36 (52) 417847, email: info@fonixinfo.hu. A pénztár nyitva hétfőtől vasárnapig: 12.45–20.45 óra. Jegyek: 2D normál – 860 Ft, 2D gyermek/diák – 760 Ft, 2D csoportos (20 fő felett) – 660 Ft, 3D normál: 1090 Ft, 3D gyermek/diák – 990 Ft, 3D csoportos (20 fő felett) – 890Ft.