Megóvták Romániában a dohányzást szigorító rendelettervezetet

Bár korábban Klaus Iohannis üdvözölte a két éve halogatott jogszabály elfogadását, és közölte, hogy nem fog kihirdetésével késlekedni, a tilalom idén már nem lép hatályba, az alkotmánybíróság ugyanis 2016. január 27-re tűzte ki az óvás elbírálását.

Az óvás beterjesztői azt állítják, nem a dohányzás korlátozását, hanem a “zárt közterület” fogalom meghatározását kifogásolják, ami szerintük a törvény hatályát a magánszférára is kiterjeszti. A jogszabály tulajdonformától függetlenül minden “közös használatra szánt, szabadon megközelíthető, mennyezettel és legalább két oldalfallal behatárolt helyiségre” kiterjeszti a dohányzás tilalmát. Az óváshoz aláírásokat gyűjtő Daniel Fenechiu nemzeti-demokrata szenátor szerint ez a meghatározás bármire, “akár a lakásokra” is vonatkozhat, és ilyenként sérti a magánélethez való jogot.

Egy másik aláíró, Laurentiu Mihai független honatya a törvényben szereplő kivételeket kifogásolta: szerinte a “dohányosok közti egyenlőséget” és a diszkrimináció alkotmányos tilalmát sérti az, hogy a repülőterek és a büntetés-végrehajtó intézetek elkülönített légtereiben a törvény lehetővé teszi a dohányzást.

A dohányzás betiltásáról szóló tervezet 2011 óta szerepelt a bukaresti parlament napirendjén, de csak azt követően vették elő, és gyorsult fel az elfogadása, hogy október végén egy tűzijáték beltéri használata több mint hatvan áldozatot követelő tűzvészt okozott egy bukaresti szórakozóhelyen.

Romániában a vendéglátóhelyekkel szemben eddig engedékeny volt a törvény: jelenleg csak a száz négyzetméternél nagyobb szórakozóhelyek tulajdonosai kötelesek külön dohányzó és nem dohányzó helyet kialakítani. A száz négyzetméternél kisebb kávézók, bárok működtetőinek lehetőségük van választani, hogy az egész létesítményt dohányzónak vagy nem dohányzónak nyilvánítják. Sok tulajdonos attól tartott, hogy vendégeket veszít, ha megtiltja a dohányzást, ezért a legtöbb helyen lehetett dohányozni.