Mályva színben pompázik majd a debreceni stadion és a víztorony is

Január 23-a és 30-a között, tizedik alkalommal rendezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, melynek kapcsán Magyarországon közel hetven településen szerveznek felvilágosító rendezvényeket, köztük Debrecenben is.

A debreceni kampányhoz kapcsolódott a DVSC labdarúgó csapata, valamint a Nagyerdei Víztorony és a Nagyerdei Stadion üzemeltetője is.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alatt a stadion és a víztorony díszkivilágítása mályva színű lesz, hogy e látványelemmel is mutassák mindenki felé, mennyire fontos ez az üzenet.

A DVSC labdarúgó csapata támogatói mályvavirág pólókat viselve közös összefogással fejezik ki együttműködésüket.

Debrecenben január 28-án, 14 óra 30-tól tartanak felvilágosító programot a Kenézy Gyula Kórház konferenciatermében.

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A HPV-fertőzés nagyon gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik HPV-vel élete során. Mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós immunitás, többször is el lehet kapni a vírust. A fertőzés az esetek többségében elmúlik, azonban minden tizedik fertőzöttnél kialakul valamilyen daganatos elváltozás.

A lakosság ennek ellenére nincs tisztában a HPV veszélyeivel: a magyarok közel harmada nem is hallott még róla, sokan pedig úgy gondolják, felnőtt korban már nem tehetnek semmit a megelőzésért. Bár a nők háromnegyede ismeri a fertőzést és kétharmaduk azzal is tisztában van, hogy méhnyakrákot okozhat, ők sem sokkal tudatosabbak a megelőzésben. Mindezt jól mutatja a lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága is, amely messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente.

A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, és ezáltal megakadályozható a méhnyakrák kialakulása, védőoltással pedig jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata. A védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen.