Lazulhat a szankciós szorítás: Amerika elégedett, az EU kétkedik

Az amerikai külügyminiszter Davosban beszélt arról, hogy hónapokon belül feloldhatnak néhány szankciót, melyeket az Egyesült Államok vetett ki Oroszországra.

A lépés mögött az állhat, hogy a nyugati hatalmak elégedettek azzal, ahogy Moszkva betartja az Ukrajna keleti részét érintő minszki tűzszünet feltételeit.

A közelmúltban több olyan találkozóra is sor került orosz, illetve francia, német és amerikai diplomaták között, melyek alapján utóbbiak optimistán tekinthetnek a jövőbe, mert úgy tűnik, Putyin komolyan veszi a minszki megállapodásban foglaltakat.

Egy uniós diplomata is arról beszélt a Financial Timesnak, hogy Oroszország hozzáállása megváltozott a kérdéshez, ha például a választások kerülnek szóba, nincs olyan kérdés, amit ne lehetne felhozni.

Várhatóan ugyanis hamarosan választásokat fognak tartani a hivatalosan a szeparatisták, kevésbé hivatalosan az oroszok által megszállt keleti területeken, és az oroszok a közelmúlt megbeszélésein minden nyugati képviselők által felvetett részletet elfogadtak.

Közben nehezebb helyzetben van a Minszk II egyezmény betartatásával az ukrán elnök, Petro Poroshenko, mivel egyes intézkedéseihez, például a keleti részek autonómiájának elismeréséhez alkotmánymódosítás szükséges, ehhez pedig kétharmados többség kéne.

Ukrán diplomaták szerint az orosz diplomácia épp ezt a nehézséget kihasználva váltott stratégiát, magukat ‘jó rendőrnek’ eladva és minden nehézségért az ukránokat hibáztatva.

És miközben persze valós veszély, hogy Oroszország csak manipulálni próbál, francia és német diplomaták ettől még kifejezetten elégedetlenek az ukrán reformfolyamatok állásával.

A keleti régiók önjelölt vezetőivel az egykori ukrán elnök, Leonyid Kucsma által vezetett delegáció tárgyal, és szerinte képtelenség addig alkotmánymódosításról vagy választásokról beszélni, amíg Moszkva nem teljesíti vállalásait, azaz nem áll helyre az ukrán ellenőrzés az ukrán-orosz határon és nem hagyják el a régiót a “külföldi” fegyveres csapatok.

Viszont a minszki egyezmény szerint Ukrajnának kéne alkotmányos módosításokat eszközölnie, mielőtt Oroszország helyreállítja a határszakasz korábbi ellenőrzését. Egy ukrán diplomata szerint elképzelhetetlen, hogy a nyugati országok feloldják a szankciókat addig, amíg Ukrajna nem ellenőrizheti teljesen a határait.

Erről beszélt a tárgyalódelegáció német helyettes-vezetője, Franz-Josef Jung is, aki szerint amíg a tűzszünet mellett a nehézfegyverek kivonása és az OSCE ellenőreinek beengedése meg nem történik, az EU-s szankciókat biztos nem oldják fel.

A nyugati diplomaták szerint a rossz állapotban lévő orosz gazdaság, az olajárak további esése és a kelet-ukrajnai jelenlét komoly költségei átalakíthatták a Kreml hozzáállását az egész kérdéshez.