Fehér karácsonyt ígért az oroszoknak az Állami Duma elnöke

Különös karácsonyi időjárásra készülnek a világ több pontján. Hótakaró helyett szokatlan tavaszi melegben várhatják a karácsonyt és az új évet az Egyesült Államokban és Európában is.

Az Egyesült Államokban rekordmeleget jósoltak szentestére. A Reuters brit hírügynökség egyenesen úgy fogalmaz: a Mikulás jól teszi, ha légkondícionálót és nagy teljesítményű ablaktörlőt szerel a szánjára. December 24-re ugyanis 24 Celsius-fokos meleget jósolnak a meteorológusok, ami egy 1933-as rekordot döntene meg.

“A keleti parton, egészen Floridától New Englandig megdőlhetnek a melegrekordok” – idéz egy időjárás-szakértőt a hírügynökség.

Richard Bann, az Amerikai Meteorológiai Hivatal szakértője szerint a nyugati parton, főleg annak északi részén özönvízszerű esőzésre kell számítani. Ott ilyentájt általában esős az idő, de a mostani időjárás még ott is szokatlan – mutatott rá Bann. Oregon államban hárman meg is haltak a heves esőzések és földcsuszamlások miatt.

Portland nemzetközi repterén már több mint egy héttel a hónap vége előtt megdőlt a legesősebb hónap rekordja: 34 centiméternyi csapadék hullott decemberben. Washington államban sem sokkal jobb a helyzet, Seattle-ben ebben a hónapban már 23 centiméternyi eső esett.

Az AP hírügynökség az Államok déli részén tornádók kialakulásának veszélyére is figyelmeztet, s megjegyzi, hogy a szokásostól eltérően idén karácsonykor New Yorkban jóval melegebb lesz, mint Los Angelesben. A tudósítás megjegyzi: ez jó hír a golfpályáknak, de a sícentrumok forgalmát megtizedeli.

Nem várható fehér  karácsony Németországban sem. A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) előrejelzése szerint 10-16 Celsius-fokig kúszik fel a hőmérséklet higanyszála. A december 24-án mért hőmérsékleti rekord nem fog megdőlni, 2012-ben a Baden-Württenberg tartománybeli Freiburgban 18,9 Celsius-fokot mértek ezen a napon.

Az idei lehet ugyanakkor a legmelegebb december hónap, amit a rendszeres időjárási feljegyzések kezdete óta mértek. Az év vége előtt már nem számítanak havazásra Németországban.

Valószínűleg nem lesz fehér a táj Ausztria alacsonyabban fekvő részein sem a karácsonyi ünnepek alatt. A hőmérséklet akár tíz fokig vagy afölé is emelkedhet, és csak 1700-1900 méteres tengerszint feletti magasság felett eshet a hó.

Más európai országokban is a szokásosnál sokkal enyhébb időjárás az ilyenkor szokásosnál. Görögországban a nap közepén a hőmérséklet gyakran a 20 fokot is meghaladja. A Peloponnészosz-félszigeten és Athén környékén ez sokakat arra bátorított, hogy megmártózzanak a tengerben. A víz mindenesetre viszonylag hideg, 16-17 fokos volt.

Moszkvában 7 Celsius-fok környékére emelkedett a hőmérők higanyszála az elmúlt napokban. Egy, az oroszországi internetezők körében terjedő vicc szerint az időjárás a meleggel kárpótolja azokat az oroszokat, akik nem tudtak elutazni idén sem Egyiptomba, sem Törökországba. Oroszországból ugyanis a Metrojet gépének egyiptomi katasztrófája óta nem indulnak gépek az észak-afrikai országba, a törökországi repülőjáratokat pedig azután függesztették fel, hogy Törökország lelőtt egy orosz vadászgépet.

A 7 Celsius-fok a mínusz 6 Celsius-fokos decemberi moszkvai átlaghoz képest szokatlanul meleg, s egy csaknem 80 éves melegrekordot döntött meg. A moszkvaiak olyannyira elégedetlenek a langyos téllel, hogy Szergej Nariskin, az Állami Duma elnöke szükségét érezte, hogy megígérje: már úton van az igazi tél, december 30-án havazni fog. Ha igaza lesz, Oroszországban még lehet fehér a karácsony, ott ugyanis január 7-re esik az ünnep.