Elítélték Debrecenben a hajléktalant borért gyilkoló hajléktalant

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2015 szeptemberében S. L. vádlottat emberölés bűntette miatt 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett. A Debreceni Ítélőtábla keddi tárgyalásán helybenhagyta a Miskolci Törvényszék döntését.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett ismerték egymást, mindketten hajléktalanok, rendszeresen italoztak együtt. 2011 októberében a vádlott és a sértett többedmagával a sárospataki vasútállomás várótermében italozott. A bort a sértett pénzéből vették, azonban az italból egyedül a vádlott nem kapott.

Az esti órákban a sértett enyhén ittas állapotban elment az alvóhelyére, később a vádlott két másik személlyel még tovább akart italozni, ezért meg akarta nézni, hogy van-e még bora az áldozatnak. A vádlott társait otthagyva odament a sértetthez, bort kért tőle, azonban nem kapott. A szóváltás után a vádlott bántalmazni kezdte a sértettet. Ököllel többször megütötte a férfi fejét illetve felsőtestét, majd nagy erővel megrúgta és a mellkasát is megtaposta.

A 10-15 percen át tartó bántalmazást követően a vádlott az áldozat szatyrát felkapva távozott a helyszínről. A megvert férfi kétoldali többszörös bordatörést, tüdősérülést szenvedett el, aminek következtében 1-2 óra elteltével a helyszínen életét vesztette.