Hagyta meghalni feleségét egy debreceni férfi, börtönbe kerülhet

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság segítségnyújtás elmulasztása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást S. József 59 éves debreceni lakossal szemben. A nyomozást most zárták le.

Az eljárás adatai szerint 2015. július 24-én délután az egyik debreceni családi házban egy nő veszekedni kezdett férjével. A vitát követően a nő azt mondta a férfinak, hogy önkezével véget vet életének, és gyógyszereket vesz be. Az 59 éves férfi nem vette komolyan a nő kijelentését, hanem aznap 17 óra körül elment egy helyi sörözőbe, majd másfél óra múlva hazament, ahol azt tapasztalta, hogy felesége az ágyban fekszik és furcsán veszi a levegőt, de ezzel nem foglalkozott.

S. József 15 perccel később azt vette észre, hogy a felesége már nem lélegzik és meglátta mellette az üres gyógyszeres üvegeket is. A férfi ekkor sem nyújtott segítséget feleségének, nem értesítette sem a mentőket, sem a rendőrséget. S. József később újra elment otthonról, majd útközben találkozott a nő volt férjével, akinek elmondta, hogy a nő öngyilkos lett.

A volt férj ezt követően azonnal értesítette a mentőszolgálat munkatársait, akik a helyszínre mentek, azonban az időközben hazaérkező, agresszívan viselkedő férj a házba nem engedte be őket. A mentők rendőri segítséget kértek, hogy a házba be tudjanak jutni, ahol azonban a 60 éves nő életét már nem tudták megmenteni.

Az ügyben beszerzett igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint a nő nagy mennyiségű gyógyszert vett be, amire alkoholt fogyasztott, továbbá ha a férfi értesítette volna a mentőket, akkor a nő életét gyors orvosi beavatkozással meg lehetett volna menteni.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói S. Józsefet segítségnyújtás elmulasztása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A gyanúsított beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A rendőrség a debreceni férfival szemben – igazságügyi szakértők bevonásával – folytatott nyomozást a napokban befejezte és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbította az illetékes járási ügyészségnek.

A Büntető törvénykönyv szerint a férfi akár három év szabadságvesztést is kaphat.