Eddig 123 felelőse van annak a tiencsini raktárrobbanásnak és tűznek

Hetvennégy tisztségviselőt a kommunista párt vont fegyelmi eljárás alá, 48 hivatalnokot más helyi szervek számoltatnak el. Egy vétkesnek tartott illetékes időközben meghalt.

Korábbi hivatalos közlésekben az szerepelt, hogy 49 ember esetében merült fel a bűnügyi felelősség gyanúja.
Az öt hónapon át tartó nyomozás eredményeit tartalmazó dokumentumban megállapították, hogy a “rendkívül súlyos termelésbiztonsági balesetet” szabálytalanul vagy illegálisan tárolt veszélyes anyagok begyulladása okozta.

A vizsgálat szerint egy melegben, szabálytalanul tárolt, párolgó anyag öngyulladása okozta a tüzet, majd továbbterjedt és más vegyi anyagokat is belobbantott, köztük ammónium-nitrátot is.

Kiderült, hogy a kérdéses raktárépület tulajdonosa, a Tianjin Ruihai International Logistics Co. vállalat engedély nélkül, illegálisan alakított ki szabadtéri tároló helyeket. A cég működésében szabálytalanságok sorát tárták fel, a biztonsági előírásokat sem tartották be. A jelentés a cég működési engedélyének bevonását javasolja és azt, hogy a vállalat vezetőit tiltsák el az iparágtól.

A nagy nemzetközi visszhangot kiváltó pusztító erejű robbanássorozatban több mint 300 épület, mintegy 12 500 autó és 7500 konténer rongálódott meg. A közvetlen anyagi kár hivatalosan 6,87 milliárd jüan (körülbelül 290 milliárd forint) volt. Nyolc ember földi maradványai sosem kerültek elő.