Csütörtökön még kaphatunk havat, ám hamarosan el is olvad

Csütörtökre a havazás, illetve a hófúvás veszélye miatt adott ki több megyére figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Néhol 20 centiméternél is több hó hullhat.

Most még a hó az úr, de jönnek az esős napok - MTI Fotó: Varga György

Most még a hó az úr, de jönnek az esős napok – MTI Fotó: Varga György

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: a Dél-Dunántúlon Baranyában és Tolna keleti felén szerdán este, éjszaka ónos eső és helyenként jelentős mennyiségű havazás egyaránt volt, az ország keleti felében az ónos eső veszélyeztette a közlekedést.

Csütörtökön napközben nyugat felől megszűnik a havazás, ráadásul a pozitív hőmérséklet mellett olvadás kezdődik. A Tiszántúlon lehet még maximum 5-8 centiméternyi friss hó. Elsősorban a Duna menti területeken és a Dél-Alföldön tapadó hóra is készülni kell.

A havazás miatt csütörtökre Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A hófúvás veszélye miatt Veszprém megyére másod-, Fejér és Somogy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Mint írták, csütörtök reggelig a Dunántúli-középhegységben (legtovább a Bakonyban) lehet hófúvásra számítani az időnként akár viharossá is fokozódó északnyugati, északi szél miatt.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 4 és 0 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 5 fok között valószínű.

Debrecenben csütörtökön a nap első felében várható csapadék, délutánra még a nap is előbújhat. A hőmérséklet nem emelkedik 0 fok fölé, s péntekre virradóan -5 fokos fagy is várható. A hétvégére jön a felmelegedés: szombaton dél tájban vált délire a szél, jön az eső, s vasárnap már +6 fokos enyhe idő lesz.