Csínján a hősiességgel, ne akarjunk mindenáron fegyveres rablót fogni!

Nemrég két talpraesett debreceni elfogott egy rablót, aki élelmiszerboltot akart kifosztani. A bátor férfiak annak ellenére kapták el a tolvajt, hogy az kétszer is rájuk lőtt gázpisztollyal. Hősiesek voltak vagy vakmerőek? Szabad-e, kell-e szembeszállni a rablókkal? Erről Kiss Endre, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályvezetője beszélt a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában.

Ez az akció jól sült el végül...

Ez az akció jól sült el végül…

– Protokoll nincs ilyen esetekre, ajánlott magatartás azonban van – mondta el az osztályvezető. – Persze, ilyenkor a váratlan helyzet okozta stressz gyakran felülírja ezt.

Kiss Endre rámutatott, a két férfi kétségkívül bátor volt, a rendőrség hálás nekik, de a legfontosabb mégis a testi épségünk. Ezért azt javasolják mindenkinek, ha ilyen helyzetbe kerül, ne akarja személyesen elfogni a rablót, hanem inkább figyelje meg, hogyan néz ki, mivel megy el a helyszínről. Esetleg észrevétlenül lehet mobiltelefonnal fényképet készíteni, de a lényeg az, hogy azonnal értesítsék a rendőrséget és az elfogást bízzák rájuk.

– Persze a helyzet mindig komplikált – hangsúlyozta az osztályvezető. – A rablásokat többnyire élet kioltására alkalmas eszközzel követik el, és hogy a bűnöző kezében valóban pisztoly van-e, vagy gázpisztoly, első látásra, egy pillanat alatt szakember sem tudja megállapítani. Ezért sem szabad kockázatot vállalni.

Kiss Endre

Kiss Endre

Kiss Endre rámutatott: ami az elkövetőket illeti, a veszélyhelyzet és a stressz hatására azok is agresszívvá válhatnak, akik amúgy nem olyan személyiségek. Természetesen akadnak eleve erőszakos bűnözők, de ezt ott és akkor, a tett időpontjában senki nem tudja megítélni. – Íme újabb érv amellett, hogy tartózkodjunk a saját kezű igazságtételtől. Mert nem tudhatjuk, kivel állunk szemben.

A főkapitányság osztályvezetője azt is elmondta: a fegyveres rablások jelentős része a kilátástalan anyagi helyzet okozta kétségbeesés szüleménye – munkanélküliség, tartozás vezethet idáig. Azonban a következményei rendkívül súlyosak egy ilyen vélt vagy valós vészhelyzet okozta cselekedetnek. Mert a legutóbbi bolti rabló akár tíz évig terjedő börtönbüntetést is kaphat, amiért használta a fegyverét.

Sajnálatos módon manapság olyan időket élünk, hogy a terrorveszély a hétköznapjainkat is érinti, érintheti. Ezzel kapcsolatban Kiss Endre kifejtette: ha valaki netán ilyen helyzetbe kerül, általában az a legfontosabb, hogy működjön együtt a túszejtőkkel, de lehetőleg ne kommunikáljon, ne alkudozzon velük – azt bízza a megfelelő szakemberekre.

A teljes beszélgetés megtekinthető itt:

DehirEsti Közelkép 2016-01-12