Az áfacsökkentés nagyot dobott a sertéshús eladásain

Fazekas Sándor szerint el tudják érni azt a célt, hogy több sertéshús fogyjon Magyarországon, jelenleg 23 kilogramm az egy főre jutó fogyasztás, az áfacsökkentés a családok számára 25 milliárd forintot megtakarítás, amiből több húst lehet vásárolni.

Fazekas Sándor úgy látta, hogy az áfacsökkentés életszínvonal növekedést hozhat, és fehérítheti a területet.
Hozzátette: az elmúlt években a legnagyobb problémát az ágazatban a feketén behozott termékek jelentették, amelynek nagysága 20-30 százalék között lehet, ez után nem fizettek adót, és ez versenyhátrányt jelentett a kereskedőknek, a feldolgozóknak, de különösen a gazdáknak.

A miniszter bízik abban, hogy az ágazat tisztulásával rendbe tudják tenni a sertéshús ágazatot, szerinte a tapasztalatok alapján más területekre is lehet majd következtetést levonni, például a tejtermékeknél, a pékáruknál, a zöldség-gyümöcsnél, ahol magas a feketegazdasági arány.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar reformok ezen a területen is működnek, ha a gazdaság jobban teljesít, lehetőség van az adócsökkentésre.

Csepeli Lajos, a Coop Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke a műsorban elmondta, hogy a sertéshús áfacsökkentést a fogyasztói áraikban érvényesítették, az idén eddig 20-25 százalékkal növekedett a tőkehús forgalmuk, miközben nem csökkent a baromfihús eladás.