A mézbotrány óta egyre több a tudatos mézvásárló

Rejtett kamerás felvételek készültek novemberben egy debreceni üzletben: a címkéken az áll, hogy EU-s és nem uniós országok mézkeveréke. Az Országos Magyar méhészeti egyesület szerint ez megtévesztő, mert előfordulhat, hogy a kínai eredetű ipari mézhez, hozzákevernek egy kis magyart és máris mézkeverékként kerül forgalomba. Egy dunántúli méhész egyesület egy ottani vállalkozó ellen a napokban kezdeményezett fogyasztóvédelmi eljárást, mert vizsgálatuk szerint megtévesztette a fogyasztókat

Megnőtt a kereslet a magyar méz iránt

Megnőtt a kereslet a magyar méz iránt

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója szerint a magyar méztermelőket versenyhátrányba hozza a boltokban megvásárolható olcsó, bizonytalan eredetű kínai méz. Szerinte pontosabb megjelölésekre lenne szükség, hogy a vásárlókat ne lehessen megtéveszteni a címke alapján.

– Az sincs szabályozva, hogy az unión kívüli méztermék kitől jött, nincs rá előírás sajnos. Ezt is jó lenne, ha rendbe raknák jogszabályilag, így a termék eredetét pontosan fel kellene tüntetni – mondta Barkó Árpád szaktanácsadó Országos Magyar Méhészeti Egyesület.

Az egyik debreceni boltban csak hazai termelők, magyar mézét árulják. Gyüre István is oda ment vásárolni. Azt mondja, ő soha nem vesz mézet üzletközpontokban, inkább a piacra vagy már megbízható boltokban vásárolja meg a mézet.

– Mi külföldi mézekkel nem foglalkozunk, mi csak olyan mézet vásárolunk, ami eredeti, az üvegek címkével el vannak látva és olyan terméket veszünk meg, amire pontosan rá van írva, hogy mi van benne – hallhattuk Gyüre Istvánt.

A bolt vezetője, aki termelő is, rosszul járt a rossz minőségű kínai méz miatt, mert csökkent a felvásárlási ár, de mint eladó azt tapasztalja, hogy megnőtt a kereslet a magyar termékek iránt, és az emberek egyre tudatosabban keresik a jó minőségű mézeket

– Az akácmézünk hungarikum, az ásványi anyag tartalma, vitamin tartalma, összetétele sokkal több mindent tartalmaz, mint egy kínai méz – nyilatkozta Szász Mária cégvezető.

Korábban azt követelték a méhészek Magyarországon és Brüsszelben is, hogy szigorítsák meg a kínai méz behozatalát és az üzletközpontok polcairól tiltsák ki ezeket a termékeket.