Az egyetem kiegyenlítette az erőviszonyokat a Debreceni Labdarúgó Akadémiában

A Debreceni Egyetem üzletrész-visszavásárlási szándéka a városi képviselő testület legutóbbi ülésén is szóba került. A közgyűlés tagjai december 17-én egyhangúlag támogatták az erről szóló előterjesztést.

A Debreceni Labdarúgó Akadémia

A Debreceni Labdarúgó Akadémia

– Abban az esetben, hogyha az egyetem visszavásárolja az üzletrészét, akkor talán nagyobb figyelmet tudunk fordítani a labdarúgó akadémia operatív irányítására – mondta akkor Papp László polgármester.

Korábban törvényi és egyéb adminisztrációs előírások változása miatt kellett módosítani az eredeti tulajdonosi arányokon. Ez indokolta a gazdasági társaság kettéválasztását is. Az egyetem most egy 2 millió 730 ezer forint névértékű és egy 520 ezer forint névértékű üzletrészt vásárolt a DVSC Futballszervező Zrt-től. Előbbi részesedést a Debreceni Labdarúgó Akadémia Nonprofit Kft-ben, utóbbit pedig a DLA Utánpótlás Nevelő Kft-ben szerezte. A tranzakció után mindkét társaságban egyenlő tulajdoni részt és az ezzel járó szavazati jogot kapott a Debreceni Egyetem, a városi önkormányzat és a futballszervező zrt. is.

– A 2010-es eredeti koncepció is az volt, hogy mindenki egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban azzal járul hozzá a debreceni utánpótlás képzés fejlődéséhez, amivel tud. Az egyetem azzal tud, hogy átvette a várostól annak idején a Balásházy-szakközépiskolát, ami ma is az egyetem fenntartásában működik, s ott sportgimnáziumi képzést indítottuk – nyilatkozta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Bács Zoltán hozzátette: az intézmény kollégiumában a labdarúgó akadémia növendékeinek is helyet biztosítanak. A kancellár arra is emlékeztetett, hogy a DLA létrehozásához szükséges 13 hektáros területet is az egyetem biztosította. Az üzletrészek visszavásárlásával tehát helyreállt az eredetileg meghatározott tulajdonosi szerkezet.

DehirVisszavette üzletrészét az egyetem a DLA-ban