Takarítani kell a havat, durva büntetést kaphatnak a gondatlanok

A havas járdákat a DEHUSZ közfoglalkoztatottjai takarítják városszerte, de az épületek előtti részen ez nem az ő feladatuk. Az önkormányzat rendelete szerint mindenki köteles az ingatlana előtti járdaszakaszt csúszásmentessé tenni. Ezt a közterület-felügyelet ellenőrzi Debrecenben, és szükség esetén figyelmezteti a lakókat a kötelességükre.

Takarítani kell a portánk előtt

Takarítani kell a portánk előtt

– A havat el kell takarítani és a síktalanításról is kötelező gondoskodni. Környezetkímélő anyagot kell használni homokot vagy hamut – mondta Tőzsér Gyula hatósági osztályvezető.

A havas-jeges járda balesetveszélyes, ami nem csak a járókelőknek, hanem az ingatlantulajdonosoknak is gondot okoz. Ha ugyanis valaki egy ház előtt elcsúszik a le nem tisztított járdán és megsérül, polgári pert indíthat. A hanyag tulajdonosnak pedig nem csak kártérítéssel kell számolnia: akár három év szabadságvesztéssel is büntethető ez a gondatlanság.

A hétfői havazás óta 24 olyan sérültet kellett ellátni a Kenézy Kórházban, aki elesett a csúszós járdán. 11 sérültet még most is a kórházban ápolnak, mert komolyabb sérüléseket szenvedtek a havazás miatt.

– Öt sérültet meg kellett műteni combnyaktörés, lábszártörés, ínsérülés miatt. Volt egy súlyosabb eset is, ahol koponyaműtétet kellett végrehajtani – mondta el Szentgyörgyi János, a Kenézy Gyula Kórház sajtószóvivője.

A  következő napokban ónos eső várható, ami még több balesetet okozhat. Ha a csapadék ráfagy a járdákra és az utakra, az egész város könnyen jégpályává válhat.