Szmogriadó van Debrecenben, keveset legyünk a szabad levegőn

Debrecen Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke január 22.-én és 23-án, egymást követő két napon, legalább két mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Rossz a levegő Debrecenben

Rossz a levegő Debrecenben

A napi átlagérték a mérőállomásokon:

2016.01. 22-én: Kalotaszeg tér (113,5μg/m3) – Klinika (114,0 μg/m3)– Hajnal utca (121,1 μg/m3),
2016.01. 23-án: Kalotaszeg tér (101,1 μg/m3) – Klinika (138,5 μg/m3)– Hajnal utca (120,5 μg/m3) volt.

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint, a levegőminőségben a hétvégén csupán kismértékű javulás várható, jelentős változás leginkább hétfőre valószínű.

A légszennyezettség a nap folyamán az esti, éjszakai, reggeli órákban volt nagyon magas, de a PM10 szennyezettség még a déli órákban is számottevő volt, ezért az önkormányzat arra hívja fel a debreceniek figyelmét, hogy délután 17 órától délelőtt 11 óráig kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és javasolják, hogy a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A riasztással együtt korlátozásokra is felhívják a figyelmet, ezek szerint Debrecen közigazgatási területén tilos a kerti hulladék (például avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése. A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérik, hogy a lakosság kerülje a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan,
Fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. Azokban az útkereszteződésekben, ahol a forgalomirányító jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésig várakozva állítsák le gépjárműveik motorját.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek, így nekik azt tanácsolják, hogy kerüljék a szabadban való tartózkodást.

A szálló pornak káros hatásai lehetnek az egészségre. A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítják, csökkenti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagok (például fémek, karcinogén, mutagén anyagok), valamint baktériumok, vírusok, gombák szervezetbe való bejutását segítik elő.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.