Mese: űrlényeket hoz Debrecenbe a miskolci keramikus

Nem első ízben találkozhat a debreceni közönség Radics Márta munkáival: korábban szörnyeket, ufókat és egyéb fantázialényeket mutatott be, s úgy tűnik, ezt a vonalat folytatja kedden nyíló új tárlatával is. A kerámiákból és rajzokból álló kiállítás a Mese címet viseli.

ufoMint a művész nyilatkozta, ezek a munkák két ellentétes vonalon mesélnek az űrről. Egyrészt az ismeretlenre asszociálnak, másrészt ismerős, színes lények kavalkádjának adnak otthont. „A kerámiaszobrok különböző méretben más-más fantázialényeket ábrázolnak, melyek számos személyiséget képviselnek. A néha félelmetesnek tűnő arcok mögött nem rosszakarat, inkább titokzatosság, kíváncsiság és humor rejlik. A  rajzok sok ponton összehangolódnak a tárgyakkal. A képek gyakran tervek, előtanulmányok a szobrokhoz, melyek mégis önálló életre kelnek.”

Radics Márta tárlata február 2-án 17 órakor nyílik Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola M-Art Galériájában (Angyalföld tér 7.), és a hónap utolsó napjáig látható.

ufo2A Jászságból származó, jelenleg Miskolcon élő kerámiaművész 1997-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem kerámia szakán, majd 2010-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem vizuális nevelőtanár szakán. A iparművész diplomát követően családjával Svédországban élt és alkotott. Jelenleg a Miskolci Fazola Henrik Szakképző Iskolában művésztanár.

Már diplomamunkájában felfedezhető volt a fantázialények megjelenése. Később porcelán technológiával készített különféle funkcionális tárgyakat, készleteket, lámpákat. Kipróbálta a mozaikrakás technikáit. Most elsősorban kerámiaszobrokat készít, életre keltve többek között ezt a kiállítást.