Megszerezte a bronzérmet az Eb-n a magyar férfi vízilabda válogatott

A két csapat már a nyitófordulóban is találkozott, akkor egy fordulatos csoportmérkőzésen – többször is két góllal vezetett a Benedek-legénység – 8-8-as döntetlen született. Jól kezdett a magyar válogatott, az első támadásból Vámos Márton akcióból, a másodikból pedig Decker Ádám fórból volt eredményes.

Kis Gábor örül a góljának -  MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kis Gábor örül a góljának – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A görögök a kettő között egy szerencsésen megpattanó lövésből voltak eredményesek. Az újabb magyar létszámfölényt Hosnyánszky Norbert értékesítette (3-1), majd Manhercz Krisztián mutatta be az elődöntőben már alkalmazott, a rövid sarokra visszahúzott lövését (4-1). A görögök emberelőnyből szépítettek egy perccel a negyed vége előtt, s ugyan az utolsó másodpercekben hat az öt ellen támadhatott a magyar csapat, az eredmény nem változott. A második felvonás elején újfent Deckerre játszottak ki egy emberelőnyt (5-2), a túloldalon a görögök is fórból voltak eredményesek.

A magyarok hatalmas füttykoncertben támadhattak, Vámost azonban ez nem zavarta meg, akcióból bombázott a hálóba (6-3). Az ellentámadásból ő maga szerzett labdát, Varga Dániel indítása után pedig a megúszó Hárai Balázs növelte négyre a különbséget (7-3). A kapuban Nagy Viktor ezúttal is remekül védett, támadásban pedig újra Manhercz értékesítette a fórt (8-3).

Egy perccel a játékrész vége előtt létszámfölényben csökkentette hátrányát a rivális. A nagyszünet után rögtön előnybe kerültek a görögök, de Vámos ezúttal védekezésben nyújtott parádésat. Egy labdaszerzés után három magyar két görögre vihette a labdát, a befejező pedig Bátori Bence volt (9-4). A görögöknek továbbra is csak fórból volt esélyük, de a létszámfölény kínálta alkalmat a magyarok is jól használták ki, így nem csökkent a különbség (10-5).

A negyed hajrájában mindkét oldalon kimaradtak a lehetőségek. A magyarok szempontjából az Eb utolsó negyede egy Bátori-góllal indult, majd a görögök két emberelőnyt értékesítve csökkentették négygólosra a különbséget (11-7). Hárai remek centermunkája után visszaállt a különbség, majd Hosnyánszky bombája után már féltucat gólnyi volt a két csapat között (13-7).

Az utolsó két percre Bisztritsányi Dávid állt a kapuba, aki tehetetlennek bizonyult Hrisztosz Afrudakisz hatalmas lövésével szemben, majd egy magyar kézen megpattanó labda járt túl az eszén (13-9). A fiatal kapus néhány pillanat múlva újabb peches gólt kapott, ezúttal a kapufáról a fejére, onnan pedig a hálóba pattant a labda, ez volt magyar szempontból az Eb utolsó jelenete.

A magyar férfiválogatott 24. érmét szerezte az Európa-bajnokságok történetében, 12 győzelem és hat második hely után hatodik alkalommal lett bronzérmes. Mivel a magyar együttes elődöntőbeli vereségével lemaradt a szerb fővárosban megszerezhető egyetlen olimpiai kvótáról, így áprilisban a Triesztben sorra kerülő kvalifikációs tornán szerezheti meg a riói indulási jogot.

Bronzmérkőzés:
Magyarország – Görögország 13-10 (4-2, 4-2, 2-1, 3-5)
Belgrád, Kombank Aréna, v.: Schwartz (izraeli), Koganov (azeri)
Gólok: Vámos 3, Decker, Manhercz, Bátori, Hárai, Hosnyánszky 2-2, illetve Vlahopulosz 4, Murikisz, Afrudakisz 2-2, Geniduniasz, Funtulisz 1-1

Döntő: Szerbia – Montenegró 10-8 (1-3, 2-1, 3-2, 4-2)
Az 5. helyért: Spanyolország – Olaszország 8-7 (2-1, 4-2, 1-3, 1-1)
A 7. helyért: Horvátország – Oroszország 13-5 (2-0, 3-3, 4-1, 4-1)
A 9. helyért: Franciaország – Románia 12-6 (6-1, 2-1, 2-1, 2-3)
A 11. helyért: Németország – Hollandia 9-7 (2-1, 3-4, 2-1, 2-1)