Megkapta a várva várt Oscar-jelölést a Saul fia

Oscar-díjra jelölte a Saul fia című magyar filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia, amely csütörtökön Los Angelesben jelentette be a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit.

Oscar-díjra jelölték a Saul fia című filmet

Oscar-díjra jelölték a Saul fia című filmet

Mint ismert, a Saul fia a cannes-i filmfesztiválon megkapta a zsűri Nagydíját, néhány nappal korábban pedig a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában Golden Globe díjat nyert, ami magyar filmtörténelmi sikernek számít, ilyen elismerést ugyanis korábban még nem kapott magyar filmalkotás.

Mai napig egyetlen magyar mozifilm van, ami Oscar-díjat nyert, ez pedig Szabó István által rendezett Mephistó, ami 1982-ben érdemelte ki a legjobb külföldi film kategóriájában az elismerést. Ezen kívül Szabó további három alkotása, a Bizalom, a Redl ezredes, valamint a Hanussen kapott jelölést, korábbról pedig az 1968-as A Pál utcai fiúk, az 1974-es Macskajáték az 1978-as Magyarok és az 1983-as Jób lázadása szerepelt a jelöltek között.

A Mephistón kívül A légy című animációs film az egyetlen magyar gyártású alkotás, amit Oscar-díjjal jutalmaztak. Rófusz Ferenc filmje1981-ben kapta meg a díjat az animációs rövidfilmek kategóriájában.