Megfiatalítják a kocsányos tölgyfa-állományt a Nagyerdőben

Fakitermelési munkák kezdődnek február 5-én a Debreceni Nagyerdőben. A NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete kezelésében levő Nagyerdőből négy helyszínen, összesen 5,7 hektáron termelik le és újítják fel az idős kocsányos tölgyes állományt 2016-ban.

Fotó: nyirerdo.hu

Fotó: nyirerdo.hu

Az erdészet a tervezett munkálatokat egyeztette a természetvédelmi hatósággal, így a fakitermelés kizárólag érvényes engedélyek birtokában kezdődik meg. Az erdőrészletek felújítását a Debreceni Nagyerdő rekonstrukciós programjának részeként valósítják meg.

A munka március 15-ig tart, majd augusztus 15. után folytatódik a hatósági engedélyekben előírtaknak megfelelően. A terület felújítása még ebben az évben befejeződik helyben gyűjtött kocsányos tölgy makkvetéssel.

A NYÍRERDŐ Zrt. tájékoztatása szerint az erdőrészletekben az idős állomány ökológiai memóriájának átörökítése érdekében őshonos fafajokból hagyásfákat, hagyásfa-csoportokat jelölnek ki. A jelentős érdeklődésre való tekintettel a munkavégzés során kitermelt tűzifából a lakosságnak is jut majd.