Még az idén meglehet a zikavírus elleni védőoltás

Gary Laval, a tudósok egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek adott interjúban elmondta: bízik abban, hogy ha szeptemberben elkezdődhetnek a kísérletek embereken, egy hónappal ezután már akár el is lehet kezdeni az immunizációt a legsúlyosabban érintett területeken.

A korábban viszonylag enyhe lefolyású zikaláz kórokozója, amelyet a legtöbbször szúnyogok hordoznak, több ezer embert fertőzött már meg Latin-Amerikában, és az Egészségügyi Szervezet szerint robbanásszerűen terjed az amerikai kontinensen. A kórokozó összefüggésbe hozható azzal, hogy az érintett térségben számos csecsemő született úgynevezett kóros kisfejűséggel.

A magyar járványügyi felügyeleti rendszerben még nem szereztek tudomást zikavírus okozta fertőzésre utaló megbetegedésről – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Hangsúlyozták, hogy a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki.

Az elmúlt két hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű zikavírus-fertőzéseket. Ezek a legfrissebb adatok szerint Dél-Amerikában Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela, Közép-Amerikában El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama; a Karib-térségben Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin, a Csendes-óceáni térségben a Szamoa-szigetek, továbbá Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság – fejtette ki az ÁNTSZ. A vírust már nyugat-európai országokban is kimutatták. A betegség ellen egyelőre nincs sem gyógyszer, sem védőoltás.

A zikavírus terjedésével sújtott országokban a fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés, amely – mint hangsúlyozták – kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknél. Emellett az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazóknak is azt ajánlják, hogy indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről.