Ha nem akar, ne vesződjön tovább a zártkerttel

Fodoka Ferencnéék 10 éve költöztek a Biczó István-kertbe Hosszúpályiból, a munkájuk miatt. Itt tudtak olcsón egy gazdasági épületet venni, egy kis telekkel. Ez a terület is zártkertnek minősül, és művelési területként van nyilvántartva.

Könnyedén át lehet minősíteni a zártkerteket

Könnyedén át lehet minősíteni a zártkerteket

– Amióta itt lakunk azóta műveljük a kertünket, kultúrnövényt, zöldségeket a saját szükségletünkre, virágot termesztünk. Rengeteg fajta virág van nálunk, de szőlővel és fákkal is be van ültetve a kert – hallhattuk a telektulajdonost.

Debrecenben körülbelül 40 ezer zártkerti ingatlan van, ezek a földforgalmi törvény hatálya alá tartoznak, vagyis művelni kell őket, mert ha parlagon hagyják és elgyomosodik, bírságot is fizethetnek a tulajdonosok. Sokan azonban életvitelszerűen élnek a kertségekben, vagy hétvégi nyaralónak használják. Az ilyen ingatlant eladni sem egyszerű, mert az, mint egy földeladás, akár fél éves procedúrát jelenthet tulajdonváltásnál. Ez most megváltozhat.

Nagy József a kormányhivatal földhivatali főosztályvezető-helyettese azt mondta, egy tavaly novemberi rendelet alapján idén december 31-ig a földhivatalnál díjmentesen, művelés alól kivett területté lehet nyilváníttatni a zártkertet. Ehhez elég egy nyomtatvánnyal besétálni az illetékes járási hivatalhoz.

– Az elsőfokú ingatlanügyi hatóság ezekben az esetekben, ha a kérelem megfelel az egyéb jogszabályi feltételeknek, 21 napon belül intézkedik az adott ingatlan vonatkozásában a művelési ág megszüntetéséről – tájékoztatott a főosztályvezető-helyettes.

Az átminősítés után ezeket a zártkerti ingatlanokat is ugyanúgy lehet eladni, mint más kertesházat. Előny az is, hogy amíg egy hektár fölötti zártkerti ingatlant csak földműves birtokolhatott, ha valaki kiveszi a művelés hatálya alól, már bárkinek eladhatja.