Az élet árnyékos oldala a debreceni fotós képein

Nemrég kiállítást rendezett a Debreceni Karitatív Testület és a ReFoMix Nonprofit Kft. a debreceni hajléktalan-ellátás 25. évfordulója alkalmából. Gyarmati Imre Sors – Társ – Tabló című tárlata a debreceni Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban látható január 8-ig.

Gyarmati Imre képének részlete

Gyarmati Imre képének részlete

Eredetileg a nyomdaipar, a nyomdai előkészítés világából érkezett Gyarmati Imre, ám egy ideje szívesen vesz a kezébe fényképezőgépet. Nem csak azt örökíti meg, amit a hétköznapokban szoktunk, nem pusztán családi pillanatok, kirándulások jeleneteire fókuszál, hanem az élet árnyékosabb oldalára is. Amit nem is olyan könnyű meglátni: sem észrevenni, sem lefotózni. Ám Gyarmati Imre birtokában van annak a fajta tehetségnek, hogy képes látni, képes közelebb kerülni és képes megmutatni azt, amit fontosnak tart. Üzenetei mélyen emberiek. Mellbevágók, szíven ütők, elgondolkodtatók. De tele vannak szeretettel és megértéssel.

Ahogy Láng Eszter, aki nemcsak kiváló festő, de író is megfogalmazta a kulter.hu felületén megjelent recenziójában:

“Húsz portrét állított ki Gyarmati Imre, tizenöt ember egy-két pillanatát villantva fel úgy, hogy a fotóba belesűrítette az életet. Annak az életét, akiről a kép készült, és talán egy kicsit a másokét is, csipetnyit a sajátunkból is. Főleg férfiakat látunk, de néhány női arccal is találkozunk. Fésületlen, kendőzetlen, nyers valóság. Nincs hajmosás, gondos fésülködés, borotválkozás, nőknél rúzs és púder, nincs semmi olyasmi, ami fotózkodás előtt szokásos. Fityegő cigaretta van, éles vonások vannak, barázdák a homlokon, nyakon.”