Zebráknál razziáztak a debreceni rendőrök a sok baleset miatt

Egy 78 éves asszonyt és egy 81 éves férfit ütöttek el a Dóczy József utca és Martonfalvi utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhelyen május végén. Az elgázolt nő a helyszínen meghalt, az idős férfit pedig lábszártöréssel és zúzósásokkal szállították kórházba a mentők.

Kamerával rögzítették a szabályszegéseket a rendőrök

Kamerával rögzítették a szabályszegéseket a rendőrök

Hétfőn többek között ennél a gyalogátkelőhelynél is ellenőrizte a Debreceni Rendőrkapitányság a közlekedési szabályok betartását. A zebránál negyed óra leforgása alatt három autós nem adta meg az elsőbbséget a gyalogosoknak, velük szemben szabálysértési eljárást indított a rendőrség.

A rendőrök városszerte fokozottan ellenőrzik a veszélyessé vált zebrák környékét, a téli időszak beköszöntével ugyanis egyre több a baleset a debreceni gyalogátkelőhelyeken.

– Az elmúlt egy hónap során számos járművezetővel szemben kezdeményeztünk szabálysértési eljárást az elsőbbségi szabályok megsértése miatt, ők 30 ezer forintos pénzbírságra, valamint 6 büntetőpontra számíthatnak – mondta el Győrfi Dávid közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettes

A rendőrök egy civil autóból kamerával rögzítik a szabálysértést, egy távolabb álló járőrkocsinál pedig megállítják a szabálytalankodókat. A Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért is csatlakozott a rendőrség akciójához.

A fokozott ellenőrzés kapcsán a rendőrség külön felhívta a kerékpárosok figyelmét a közlekedési szabályok betartására. A járda a gyalogosoké, ezért biciklivel csak kerékpárúton vagy az úttesten szabad közlekedni (persze csak akkor, ahol az arra alkalmas), a zebrán pedig tolni kell a bringát.