Will Smith felesége is bojkottálná az idei Oscar-gálát

A rendező és a színésznő hétfőn jelentette be, hogy nem vesz részt az idei ceremónián. Az 58 éves Spike Lee, aki novemberben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott életművéért, az Instagram közösségi portálon közzétett üzenetében azt írta, nem támogathat egy hófehér Oscar-gálát. A rendező emlékeztetett arra, hogy épp Martin Luther King emléknapján tette közzé sorait. Az Egyesült Államokban január harmadik hétfőjén tisztelegnek az 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcos emléke előtt. “Negyven fehér bőrű színész két év alatt… Mi nem vagyunk jó színészek?!” – vetette fel, hozzátéve, hogy a többi kategóriát nem is akarja taglalni.

A Facebookon közzétett videoüzenetében Jada Pinkett Smith szintén azt mondta, hogy nem megy el a február végi ceremóniára. A színésznő – akinek férje, Will Smith esélyes volt a Golden Globe-díjra a Sérülés című filmben nyújtott alakításáért, Oscarra viszont nem jelölték – úgy fogalmazott, eljött az ideje annak, hogy a színes bőrűek figyelmen kívül hagyják az amerikai filmakadémia díját. Mint fogalmazott, lealacsonyító könyörögni az elismerésért vagy akár csak kérni. “Van méltóságunk és hatalmunk” – jelentette ki.

Többen már tavaly bojkottra szólítottak fel amiatt, hogy a színészi kategóriákban kizárólag fehér bőrű jelöltek szerepeltek, a közösségi hálón pedig elterjedt az OscarsSoWhite hashtag. Nem tudni, hogy részben emiatt-e, de a Neil Patrick Harris vezette gála nézettsége 16 százalékkal csökkent a 2014-es adathoz képest, és hat éve nem látott mélypontra süllyedt.

Spike Lee úgy vélekedett, az Oscar-díj csak egy része a problémának, és a filmiparban mélyen gyökerező gondok vannak a sokszínűséggel. “Az igazi csata nem az Oscar körül zajlik, hanem a hollywoodi stúdiók és a tévécsatornák vezetőinek irodáiban, ott dől el, hogy mi készül el, és mi kerül a kukába” – írta, hozzátéve, hogy azok az igazán fontos szereplők, akik megadhatják a zöld jelzést egy-egy projektnek.

Az amerikai filmakadémia – amúgy fekete bőrű elnöke – már röviddel az idei jelöltek január 14-i bejelentése után csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a színészek között ismét csak fehérek szerepelnek a listán. A tavaly történtek után Cheryl Boone Isaacs nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a 2016-os show jobban tükrözze a társadalom sokszínűségét: házigazdának Chris Rock színészt, komikust kérték fel, a ceremónia rendezőinek pedig a Django elszabadul című film producereit, Reginald Hudlint és David Hillt. Közülük Rock és Hudlin fekete, Hill fehér bőrű.

Az újabb bojkottfelhívás után a filmakadémia elnöke közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: elismerését fejezi ki az idei jelöltek kiváló munkája iránt, de elszomorítja és dühíti a kirekesztés. Hangsúlyozta, hogy változásokra van szükség, ennek érdekében az általa vezetett intézmény radikális változásokat tervez tagságának átalakítására. Az elkövetkező napokban és hetekben áttekintik a tagtoborzást annak érdekében, hogy a jövőben sokszínűbb legyen a több mint 6200 embert számláló testület.