Vívó Ob: magyar bajnoki címet nyert a debreceni Mihály Kata!

Hat fegyvernemes vívókavalkád volt ezen a hétvégén a fővárosi Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Részvételi rekordot jelentő 426 vívó lépett pástra pénteken az EXIM Kupa egyéni országos bajnokság selejtezőiben. Szombaton következett aztán a Magyar Vívás Napja – hat egyéni döntővel és közös ünnepléssel.

Mihály Kata

Mihály Kata

A debreceniek a női párbajtőrvívásra figyeltek a leginkább, hiszen itt volt a legtöbb esélye a jó szereplésre a DHSE-PMD Vívó Klub küldöttségének.

A 82 vívónőt felsorakoztató mezőnyben Major Petra és Fedor Tamara nem lépett túl a selejtezőn. A 64-es tábla első fordulójában Vértesi Lilit és Fekete Laurát összehozta a sorsolás, s a két debreceni klubtárs házirangadóján Fekete nagy csatában 15-14-re nyert. A következő fordulóban azonban ő is elbukott, mivel 12-11-re kikapott a BVSC-s Szabótól. Balogh Alexandra és Pártos Zsófia viszont sikerrel vette ezt az akadályt, s bejutott a legjobb 16 közé, ám ott mindketten vereséget szenvedtek (15-13, illetve 15-11 arányban).

Mihály Kata azonban ellenállhatatlanul tört előre (15-12, 15-7 és 15-11-es asszókkal lépett a legjobb nyolc közé), s később is folytatta menetelését. Az elődöntőbe jutásért a válogatott Révész Julianna (BVSC) ellen nyert igen kiélezett csatában 13-12-re, majd a finálé jogáért Várnai Vivient (BHSE) győzte le 15-10-re. Az aranymérkőzésen Bohus Réka (AVA Békéscsaba) volt az ellenfele, s Mihály Kata ezt a párharcot is sikerrel vette (15-9), így a viadal végén az ő nyakába akasztották a dr. Móna István emlékverseny győztesének járó magyar bajnoki aranyérmet.

A Debreceni Egyetem hallgatója tavaly ezüstérmesként zárta a felnőtt országos bajnokságot, most egy lépcsőfokkal fentebb lépett, s bajnoki aranyérmemmel fejezte be a viadalt.

A többi versenyszám mindegyuikében fővárosi klub vívója állhatott a dobogó legmagasabb fokán. Kardban Szatmári András (Vasas) és Márton Anna (MTK), tőrben Szabados Gábor (Építők) és Kreiss Fanni (UTE), férfi párbajtőrben pedig Somfai Péter (BHSE) győzött a vívók országos bajnokságán. Egy számban, férfi tőrben történt címvédés – Szabados hatodszor bizonyult itthon a legjobbnak.

Az ob a csapatversenyekkel folytatódik vasárnap a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.