Veszített a bíróságon a cég, ahová nem vettek fel egy nőt

A nő 2015 márciusában az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz benyújtott panaszában azt sérelmezte: elutasították a személyes megbeszélésen azzal az indokkal, hogy a pozícióra nem alkalmaznak nőket. A cég vezetése arra hivatkozott, hogy ez egy hagyományosan férfiak által végzett munka, amely kosszal, porral és fertőzésveszéllyel jár. A tárgyi feltételeket is ennek megfelelően alakították ki: nincs női öltözőjük, zuhanyzójuk és mellékhelyiségük – mondták.

Az EBH megállapította, hogy a cég az állásra jelentkező nővel szemben közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott és megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A hatóság megtiltotta a jövőbeni jogsértő magatartást és százezer forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalatot.

A döntés ellen a cég keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra, kérve, hogy helyezzék hatályon kívül az EBH határozatát és kötelezzék a hatóságot új eljárás lefolytatására.

A bíróság elutasította a keresetet. Indoklásában megállapította, hogy az EBH sem anyagi, sem eljárási jogszabálysértést nem követett el, döntése mindenben megalapozott. Az ítélet jogerős – olvasható a közleményben.