Véres terrortámadás és túszdráma a luxusszállodában

Vannak halálos áldozatai az ouagadougoui támadásnak, külföldiek lehetnek a túszok között – közölte Alpha Barry, a nyugat afrikai ország külügyminisztere szombaton.

Az al-Kaida észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalta a támadást

Az al-Kaida észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalta a támadást

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy egyelőre nem állapították meg a Burkina Fasó-i főváros központjában lévő luxusszállodában feltételezhetően iszlamista támadók által túszul ejtett emberek állampolgárságát, de lehetséges, hogy vannak közöttük európaiak.

Eközben a Burkina Fasó-i főváros egyik kórházának igazgatója a létesítménybe szállított sebesültek beszámolójára hivatkozva közölte, legkevesebb húsz halálos áldozata van az ouagadougoui francia nagykövetség által terrorista támadásnak minősített akciónak.

A helyi Burkina TV nevű hírtelevízió a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében közölte, az egyik megszökött túsznak az elmondása szerint az összes “fehér” túszt megölték a támadók. A hírt egyelőre nem erősítette meg semmilyen megbízható forrás.

Az ouagadougoui biztonsági erők biztosították a Splendid Hotel nevű szálloda környékét, és a túszmentő akció megkezdéséhez várják a parancsot. A legfrissebb beszámolók szerint egy órányi csönd és várakozás után eldördült egy fegyverlövés a szállodában.

Barry közölte, a kormány nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az országban állomásozó francia különleges erők segítségét kérje a művelethez. Szemtanúk szerint ezek az egységek már meg is érkeztek a helyszínre.

Péntek este ismeretlen, feltételezhetően iszlamista fegyveresek megtámadták a Burkina Fasó-i főváros Splendid nevű – főleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott – luxusszállodáját és a közelében lévő kávézót. Beszámolók szerint a három, mások szerint hat támadó először tűzharcba keveredett a helyi biztonsági erőkkel, majd bevették magukat a szállodába, és túszokat ejtettek.

Nem sokkal később az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalta a támadást. Az AQIM, azaz az Iszlám Maghreb al-Kaidája egyike volt több szélsőséges szervezetnek, amely vállalta a mali fővárosban, Bamakóban elkövetett luxusszálloda elleni terrortámadást. A tavaly novemberi túszdrámában 20 embert öltek meg a merénylők, és mintegy 170 vendéget és alkalmazottat ejtettek túszul.

Ouagadougouban kijárási tilalmat léptettek életbe helyi idő szerint reggel hatig.