Van esélye Magyarország felminősítésének márciusban

A Saxo Bank kötvénypiaci részlegének vezetője szerint megvan az esélye, hogy felminősíti, vagy legalább pozitív kilátással látja el az egyik hitelminősítő Magyarországot a következő, márciusi felülvizsgálaton – Simon Fasdal erről kedden beszélt az MTI-nek adott interjúban, Budapesten.

A szakértő szerint a magyar gazdaság fenntartható módon növekszik, és további bővülés is várható, ha meglódul idén az euróövezeti gazdasági növekedés. Úgy vélte, Magyarország és a kelet-közép-európai országok kedvező alternatívát nyújtanak a befektetőknek a rendkívül alacsony euróövezeti hozamokkal szemben. Amíg sikerül ellenőrzés alatt tartani a forint árfolyamát, és a befektetők stabilitást, jó növekedési esélyt látnak a gazdaságban, addig kifejezetten jó esélye van a magyar gazdaság további bővülésének – tette hozzá.

Az Államadósság Kezelő Központ azon tervével kapcsolatban, hogy kínai fizetőeszközben, jüanban bocsásson ki kötvényt, Simon Fasdal elmondta: okos dolog diverzifikálni a devizaállományt, hozzátéve, hogy kissé korainak tartja az elképzelést. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közelmúltbeli kamatemeléséről úgy vélekedett: nem valószínű, hogy a jelenlegi hordónkénti 30 dollár alatti olajár mellett további szigorítás várható idén a Fed részéről. Úgy látja, nem lesz nagy hatása a magyar gazdaságra és a forint árfolyamára a kamatemelésnek.

Úgy vélte, a 30 dolláros olajárnak deflációs hatása van az euróra, így további mennyiségi enyhítés várható az Európai Központi Bank részéről, hasonlóan a korábbi amerikai és japán lépésekhez. Ennek azonnali hatása lesz a pénzpiacokra, ami pozitívan befolyásolja a régióbeli kötvények kereskedését is – jegyezte meg.     A Saxo Bank szakértője szerint 2016-tól egyre jobban eltávolodik egymástól a stabilnak és a kockázatosnak tekintett országok, illetve vállalatok csoportja. A befektetők fókusza áttér a stabil költségvetéssel, jó növekedési pályával bíró országok és vállalatok felé. Magyarország jól áll ezekben, így vonzónak számít befektetői szempontból – tette hozzá.

A szakértő szerint jelenleg nem a kínai gazdaság lassulása vagy a Fed kamatemelése aggasztja a piacokat a legjobban, hanem az, hogy akár 1-2 héten belül is csődöt jelenthet egy vagy két globális olajvállalat a rendkívül alacsony olajárak miatt. Egy olyan vállalatnál, amely 100 dolláros olajárral tervezett, nagy a kockázata annak, hogy nem tudja tovább folytatni működését. A Mol a szakértő vélekedése szerint nem tartozik azon vállalatok közé, akik a közeljövőben emiatt csődöt jelenthetnek.

A mostani olajárzuhanást Simon Fasdal szerint nem annyira a kereslet csökkenése, hanem az extrém túlkínálat okozza. Ennek egyik előzménye, hogy korábban túl sokáig tartották 100 dollár felett az olajárat, aminek hatására sok új szereplő jelent meg a piacon, tovább bővítve a kínálatot. A kereslet-kínálat egyensúlyának helyreállításához néhány országnak csökkentenie kell a kitermelését – tette hozzá.