Ukrán válság: fogolycserében és újabb tűzszünetben állapodtak meg

Fogolycserében és újabb tűzszünetben állapodtak meg szerdán a szembenálló felek Minszkben a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott összekötő csoport idei első ülésén – közölte a testületben Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára a Facebook-on.

Darka Olifer bejegyzése szerint a fogolycserét Kijev kezdeményezte a rajta kívül még Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló háromoldalú kontaktcsoport értekezletén. Elsősorban a sérülteket, a súlyosan betegeket és a nőket szándékoznak kicserélni – fűzte hozzá. Azt nem közölte, mikor várható a fogolycsere, csupán annyit, hogy a “közeljövőben”.

Ihor Plotnickij, a luhanszki szakadárok vezetője korábban azt ígérte, hogy a január 7-i pravoszláv karácsonykor minden fogva tartott ukrán katonát kiengednek, ám később ezt az ígéretét visszavonta s Kijevet tette felelőssé a fogolycsere-tárgyalások meghiúsulásáért. Kijev szerint a szakadár Luhanszki Népköztársaságban összesen 139, katonai és polgári személyt tartanak törvénytelenül fogva, a Moszkva által támogatott szeparatisták viszont csak kilencet ismernek el.

A kontaktcsoport szerdai ülése után Martin Sajdik, az EBESZ képviselője közölte újságírókkal, hogy január 14-től újabb tűzszünetnek kell életbe lépnie. Szavai szerint Borisz Grizlov, Moszkva képviselője kezdeményezte, hogy tegyenek még egy kísérletet a fegyvernyugvás elérésére. December végén a szemben álló felek úgynevezett “újévi” tűzszünetben állapodtak meg. Ennek december 23-án nulla órakor kellett volna életbe lépnie és január közepéig tartania. Noha a Donyecki Népköztársaság “védelmi minisztériuma” megerősítette a fegyvernyugvásról szóló egyezség létrejöttét, és közölte, hogy készek tartani magukat hozzá, egyetlen nap sem hallgattak el a fegyverek a Donyec-medencében.