Újabb országokból jelentettek szilveszteri zaklatásokat

Zürichben fél tucat nő tett feljelentést, azt állítva, hogy a szilveszteri tűzijátékot követően meglopták és szexuálisan zaklatták őket. A svájci rendőrség szerint az embertömegben több sötétbőrű férfi támadt rájuk. A hatóságok további szemtanúk és lehetséges áldozatok után kutatnak.

A hamburgi atrocitások nagyrészt az ottani piroslámpás negyed híres Reeperbahn nevű utcájában történtek, de három eset a belváros egy másik utcájában, a Jungfernstiegen történt. Azok során többek között verbálisan inzultáltak, fogdostak nőket, valamint elvették mobiltelefonjukat, okmányaikat és pénzüket csoportokba verődött támadók.

Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók “kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”. A hamburgi rendőrség szerint a nőket minden esetben zaklatták, 23 esetben meglopták, vagy kirabolták őket, míg két esetben testi sértés miatt történt feljelentés. Válaszul a támadásokra, a városi rendőrség megerősítette jelenlétét Hamburgban.

Stuttgartban eddig “bő egy tucat” feljelentés érkezett – közölték német rendőrségi források csütörtökön. Hozzátették, hogy a tettesek más német nagyvárosokban történt támadásokhoz hasonlóan jártak el.

A nők útját csoportba verődve zárták el, zaklatták és fogdosták őket az elkövetők, néhány esetben pedig kézitáskákat és mobiltelefonokat is elloptak – hangzott el rendőrségi és ügyészségi forrásból, amelyek szerint egy 20 éves gyanúsított vizsgálati fogságban van.

Angela Merkel kancellár mellett időközben számos német vezető kereszténydemokrata politikus is megszólalt csütörtökön a nők elleni támadások kapcsán. Peter Tauber, a Kereszténydemokrata Unió(CDU) főtitkára a német nagyvárosokban több videomegfigyelést, jobb közvilágítást és erősebb rendőrségi jelenlétet követelt.