Újabb orosz atlétákat tiltottak el doppingvétség miatt

A megbüntetett sportolók közül Irina Maracseva – aki ezüstérmet nyert 800 méteren a 2012-es Európa-bajnokságon – az OKR bejelentése szerint kétéves eltiltást kapott.

Korábban már több 800-as futót büntettek meg vagy vizsgálnak jelenleg is doppingolás miatt, köztük van az olimpiai bajnok Marija Szavinova is. Maracseva eredetileg harmadik helyen végzett a finn fővárosban, de orosz csapattársát, az aranyérmes Jelena Arzsakovát – ugyancsak doppingolás miatt – végül kizárták. Maracseva edzője azt nyilatkozta, hogy tanítványa ártatlan és a vérmintájának vizsgálata egy gyerekkori fejsérülése miatt mutatott szokatlan értékeket. A 800-as specialista Marija Nikolajeva és a 400-as Jelena Nikulina egyaránt négy évig nem versenyezhet.

A most megbüntetett versenyzők között van a korábbi junior világbajnoki második helyezett gyalogló, Anna Lukjanova is, akinek szintén két évet kell kihagynia.

Az orosz gyaloglók közül az elmúlt években már több mint harmincan buktak le tiltott teljesítményfokozó szer használata miatt.

Ezek voltak az első szankciók, amelyeket az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) felfüggesztése miatt megnövekedett hatáskörű OKR hozott tavaly november óta. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy a négy sportoló milyen tiltott szert használt, illetve mely versenyek eredményei módosulnak a doppingvétségek miatt.

Az OKR szóvivője elárulta, hogy a biológiaiútlevél-rendszer szinte minden esetben segíti a vétkes sportolók lebukását, hiszen az ellenőrzések során levett vérmintákat több évig tárolják.

A 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tavaly novemberben felfüggesztette a VFLA-t, ami azt jelenti, hogy versenyzői jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, s ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentésében megállapították, hogy az orosz atlétikában jelentős mértékű, államilag támogatott doppingolás zajlott.